Ekonomija

Bili smo gola voda, kad smo pitali da se pojača klima naišli smo na zid

Radnici južno korejske kompanija “Jura“ u Nišu radili su tokom toplotnog talasa u hali u kojoj je temperatura vazduha prelazila 32 stepena Celzijusa. Nakon osam intervencija  Hitne pomoći u jednoj smeni, u kontrolu je došla i inspekcija rada. Iz „Jure“ su demantovali da  klima uređaji nisu uključivani i priznali  da su u kvaru bile tri, od ukupno 14 jedinica.

Dalibor Nikolić radi u niškoj fabrici „Jura“ na kontrolnoj traci sedam godina, u danu kada je u fabriku ušla inspekcija rada, Niš je bio usred toplotnog talasa, a Nikolić radio u drugoj smeni.

Od  2700 radnika koliko zapošljava, u prvoj smeni je bilo 1000  radnika.

Po njegovim rečima, od kolega je čuo da je u toj smeni Hitna pomoć intervenisala osam puta, jer su radnici od vrućine padali u nesvest. A onda je došla i inspekcija rada koja je konstatovala loše uslove za rad i naložila rukovodstvu da se kvarovi otklone. Nikolić ističe da  bolje stanje nije zatekao ni kada je došao na posao.

„Bilo je baš vruće, uglavnom smo svi bili gola voda, majice su bile skroz mokre. Pitali smo da se pojača klima, ali smo bukvalno naišli na zid, ” svedoči Nikolić o uslovima rada dok je trajao toplotni talas.

Ovim povodom se oglasila  i ” Jura” a odgovor su dali  listu „Danas“. U sopštenju ističu da su klima uređaji pušteni u rad još krajem aprila ove godine i da je unutrašnja temperatura bila  veća za više od 10 stepeni u odnosu na spoljašnju. Ipak, priznali su i da postoji kvar na tri, od ukupno 14 jedinica. Kvarovi su, po njihovim rečima, nastali usled neprekidnog rada, servis je obavešten, a biće otklonjeni u najkraćem roku, navodi se u saopštenju poslovodstva Jure Srbija.

Nije prvi put da iz fabrike “Jura” dolaze vesti o lošim uslovima rada, međutim nije prvi put ni da radnici o tome ne žele javno da govore.

 “Problem je strah, preti se ljudima upozorenjima, otkazom, kažnjavanjem u  vidu skidanja bonusa”, navodi Nikolić i dodaje da bonusi u toku meseca iznose oko 10 hiljada dinara.

Dalibor Nikolić
Foto: Srbija vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com