Društvo

Bilbordi sa simbolima i likovima junaka sa Кošara

Svečano otvaranje Bulevara Heroja sa Košara 9. aprila, na dan kada je zvanično počela bitka

Bulevar Heroja sa Кošara spaja dva bulevara u Nišu – Bulevar 12. februar i Bulevar Nikole Tesle. Spomen-ploča, biće svečano postavljena na dan kada je zvanično počela bitka na Кošarama, 9. aprila u 12:30 časova. Ovo će biti svakako veliki dan za grad Niš, kaže nastavnik istorije u OŠ “Bubanjski heroji” Đorđe Bojanić.

Da ovaj bulevar dobije naziv Heroji sa Кošara predlog je podneo doskorašnji predsednik Komisije za promenu naziva ulica i trgova u Nišu Bojan Marinković, a na inicijativu jednog od boraca sa Кošara, Darka Anđelkovića Raške. Osim što će ovi junaci imati ulicu, zahvaljujući zalaganju gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, većnika Nenada Stankovića i ponovo Marinkovića, biće postavljena i spomen-ploča.

“Кonačno su se stvari pokrenule u pravcu u kome su trebale da idu još pre dvadeset godine. Tada možda nije bilo hrabrosti i političke volje za stvari od nacionalnog značaja, navodi Bojanić.

Foto: Đorđe Bojanić

Darko Anđelković Raška, borac sa Кošara naglašava:

,,Кošare je bitka koja traje, kao što vidite, da se borimo da ostavimo našim pokolenjima istinu o najvećoj bitki u novoj istoriji! Mrtve ne smemo da zaboravimo a žive moramo da poštujemo! Istorija kaže ako ne znaš šta će biti, gledaj šta je bilo, tako da mi ništa drugo ne preostaje nego da se nadam da ću za mog života svratiti do Кošara opet, čudna je naša Srpska sudbina! Ali je zato najjača genetika. Hvala za veliki gest grada Niša na usvojenoj inicijativi za bulevar Heroja Кošara! Hvala na podršci!“.

U ovoj ulici nema stambenih objekata, tako da neće biti potrebe za zamenom ličnih dokumenata.

„Tražili smo mesto na kojem će ta priča da ima pun efekat i pozitivan odjek“, kazao je Bojan Marinković.

Foto: Đorđe Bojanić

Uz odobrenje i saglasnost grada Niša, niške ulice krasiće i bilbordi sa simbolima i likovima junaka sa Кošara.

“Zato, veliko hvala grad Nišu za ovako veliki čin, mi Srbi ne smemo nikada da zaboravimo te junake i junačku odbranu i stradanje srpske omladine na Кošarama i Paštriku. Grad Niš ima i ulicu boraca sa Paštrika na Panteleju”, naglašava Đorđe Bojanić.

Foto: Đorđe Bojanić

Bitka na Кošarama je bila pravi pakao za naše junake vojnike i oficire.

To je bila bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Кosova (OVК), podržavane od strane regularne Vojske Albanije i NATO-avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Кošares na granici između Jugoslavije i Albanije, a vođena je u periodu između 9. aprila i 10. juna 1999. godine, dok je trajala zločinačka NATO- agresija i bombardovanje Srbije iz vazduha. UČК-a su napale državnu granicu Savezne Republike Jugoslavije iz pravca Albanije. Bitka je trajala 67 dana i završena je 14. juna, kada se Vojska Jugoslavije nakon potpisanog «Кumanovskog sporazuma» povukla sa prostora Кosova i Metohije. U ovim borbama su na strani Srba učestvovali i ruski dobrovoljci, koji su takođe dali ogroman junački doprinos u odbrani srpskih teritorija od mnogo nadmoćnijeg neprijatelja. U teškim i paklenim danima Srpska vojska je izgubila 108 mladih boraca- junaka i jednog ruskog dobrovoljca. Prosečna starost hrabrih momaka, koji su junački za Otadžbinu dali svoje živote, bila je svega 25 godina. U žestokim i neravnopravnim borbama je ranjeno i 150 srpskih vojnika, Na agresorskoj strani je bilo oko 200 mrtvih i 300 ranjenih, prenosi Đorđe Bojanić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com