Društvo

Biciklom od Niša do Fruške gore – Dvoje studenata voze za Marinin život

Studenti Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Jovana Lazarevska i Vladan Đuknić,  krenuće biciklama iz Niša do Fruške Gore kako bi pomogli u prikupljanju sredstava za lečenje mlade Nišlijke Marine Đorđević koja boluje od leukemije.

Pored ljubavi prema biciklizmu, njihova želja da pomognu sugrađanki kojoj je pomoć neophodna,  najveći je motiv za ovakvo putovanje.

Put Fruške Gore koji će trajati sedam dana, dvoje mladih humanitaraca kreću 8. avgusta u jutarnjim časovima ispred Sabornog hrama.

„Celog života smo na točkovima i vozimo bicikle. Da to ne bi bila u neku ruku bezciljna vožnja odlučili smo se da okretanjem pedala nekome i pomognemo. Tako smo spojili lepo i korisno i vožnju biciklom učinili posebnom”, kaže Vladan.

On se prošle godine otisnuo na sličan humanitrani biciklistički pohod sa kolegom, dok će mu ove godine društvo praviti Jovana.

Jovana priča kako je sa oduševljenjem prihvatila Vladanov predlog.

„Čim mi je rekao za humanitranu akciju na koju planira da krene odlučila sam da se pridružim. Imamo veliku podršku prijatelja i kolega, ali su roditelji malo uplašeni s obzirom na to da će na putu provesti sedam dana i preći 800 kilometara“, kazala je Jovana.

Budući da se radi o kilometraži koja je duga i zahtevna,  odlučili su da 800 kilometara podele na etape , kako bi olakšali vožnju zbog umora, ali i zbog konfiguracije terena i vremenskih prilika.

Planiraju da dnevno prelaze oko 100 kilometara, dok ne stignu do cilja, za šta je potrebno oko devet sati vožnje.

„U svakom slučaju nije važno koliko dugo vozimo već koji je naš cilj, a to je da motivišemo ljude da pomognu Marini. U planu je da akcija traje sedam dana i nadamo se da će ljudi koje budemo sretali usput pokazati humanost na delu. Iza čitave akcije stoji još petnaestak volontera koji nam pomažu oko organizacije“, objašnjavaju.

Da im na bude ne bude monotono, Jovana i Vladan planiraju da tokom vožnje posete i neke manastire i crkve.

Ovu akciju podržao je Studentski parlamnet, ali i sam Univerzitet.

Njihove dogodovštine na putu, ali i tok same akcije građani mogu pratiti putem instagram profila , a oni koji žele da pomognu Marini mogu i sami učiniti dobro delo slanjem SMS poruke 1220 mna 3030.  Potrebno je sakupiti još  20.000 evra u najkraćem mogućem roku.

Podsetimo, Marini Đorđević je dijagnostifikovana akutna limfoblastna leukemija i potreban joj je novac za transplantaciju koštane srži u inostranstvu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com