Društvo

Bicikl za punjenje mobilnog telefona

Dinamo bicikl koji je nedavno postavljen u “Parku znanja”  Regionalnog centra u Nišu sve više privlači pažnju javnosti, ali i medija. Uz pomoć ovog bicikla, koji je deveti eksponat u dvorištu Regionalnog centra, možete da napunite mobilni telefon, malo se zabavite, ali se pobrinete i za svoju kondiciju. Dok se telefon puni može se uživati u programu sa radija i zabaviti uz neku dobru melodiju. Bicikl  su napravili profesori  i učenici Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Nišu koji kažu da ovo neće biti kraj iznenađenjima koja će nastati u njihovoj laboratoriji, a zahvaljujući idejama koje dolaze od učenika. A  “krivci” za novo učilo u “Parku znanja” su Uroš Stojković, učenik četvrte godine  ETŠ “Nikola Tesla”, smer za mehatroničare zajdno sa još nekoliko drugova i profesori Saša Krstić i Dragan Pavlović.

“Za sve nas je ovo bio pravi izazov ali i zadovoljstvo da pokažemo da stručne kompetencije koje učenici dobijaju u školi mogu vrlo lako da budu primenjene u praksi. Deca na ovakve izazove reaguju pozitivno, vrlo su zainteresovani i maksimalno se zalažu, a mi smo tu da ih usmeravamo, da pomognemo i zajedno rešavamo probleme tamo gde oni nastanu”, kaže nastavnik  Saša Krstić.

Bicikl ima unutrašnje kućište  gde se nalazi zupčanik sa lancem preko kojeg se okretanjem padala u drugom delu prenosi obrtaj koji dalje pokreće dinamo generator i puni litijum jonsku bateriju koja napaja radio uređaj, punjač za mobilni telefon i lampu.

Foto: Privatna arhiva

“Na izradi bicikla radilo je nekoliko učenika sa profesorima, a sve je urađeno tako  što smo teoretska znanja koja stičemo na časovima praktično primenili. Ideja  za dinamo bicikl je potekla iz Regionanlog centra,  a mi smo im izašli u susret. Sve je trajalo nekih godinu dana, uključujući projekat i samu izradu dinamo bicikla”, objašnjava učenik Uroš Stojković koji ne krije da za njega ovo bio pravi naučni izazov gde je mogao da pokaže i primeni sva teoretska znanja koja je stekao tokom školovanja.

Uroš sada završava ETŠ “Nikola Tesla” i planira da upiše Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu gde će nastaviti da radi na svojim idejama i tako nauku približi na jedan poseban ali očigledan način mlađim učenicima, ali i ostalim građanima koji žele pojave oko sebe da objasne na pravi način.

Nebojša Sokolović, direktor Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Nišu  kaže da je ovo samo  još jedan primer da škola na čijem se čelu on nalazi ima stručne  nastavnike, učenike sa idejama koji su spremni da te ideje i realizuju i mogućnost da se od ideja stigne do njihovog rešenja.

“Učenici su uvek spremni da konkurišu za svaki projekat”, kaže Nebojša Sokolović. “Mogu da izrade bilo koji eksponat koji je u skladu sa znanjem koje dobijaju u našoj školi. Ovo je samo početak  jer u  školi imamo posebnu laboratoriju za mehatroniku u kojoj đaci stiču znanja i veštine koje mogu da primene u praksi”.

Izradu eksponata omogućio je Centar za promociju nauke Beograd. Regionalni centar se javio na njihov konkurs i tako je sve pokrenuto.

“Bicikl je samo jedan  deo, odnosno  najnoviji eksponat, a u “Parku znanja” može da se vidi i Arhimedova beležnica  gde deca mogu da  izračunaju vrednost broja Pi na licu mesta, tu je Paskalov tron koji  objašnjava neke zakone fizike, a uz to i zabavlja one koji   dođu u naš park, sledi Galilejevo klatno, u parku je i Faradejev tunel, potom Botanička slagalica, Periodni sistem elemenata  koji je poklon Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu i od pre par dana najatraktivniji eksponat, dinamo bicikl”, objašnjava Danijela Marković, direktor Regionalnog centra.

Ona dodaje da bicikl može da vozi svako ko želi da se zabavi, da napuni mobilni telefon i za to vreme odsluša neku emisiju na radiju  koji je ugrađen u guvernal bicikla. Može da provede neko vreme u parku i malo se bavi naukom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com