Društvo

BICIKL KAO PREVOZNO SREDSTVO: Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj

„Promeni sebe, ne prirodu“ poruka je koju su organizatori kampanje „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“ poslali javnosti sa centralnog trga u Nišu, promovišući istovremeno bicikl kao alternativu automobilskom saobraćaju, kako bi se smanjile gužve i zagađenje u gradu.

Kampanju organizuje Udruženje parkirališta Srbije uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Privredne komore Srbije.

Organizatore kampanje je podržao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a povodom ove akcije Gradska uprava garada Niša je donela odluku da se na dva sata u vremenu od 18 do 20 sati zatvori za saobraćaj ulica Nikole Pašića od ulice Pop Luke Lazarevića do ulice Milorada Veljkovića Špaje.

Direktor JKP „Parking servis“ Niš, Dejan Dimitrijević je ovom prilikom naglasio da zbog nepostojanja adekvatne infrastrukture, bicikl koristi isključivo za rekreaciju.

Dejan Dimitrijević, direktor JP Parking servis

„U želji da razvijemo biciklizam u gradu kao prevozno sredstvo koje ne zagađuje okolinu , uključujemo se i u stvaranje uslova za razvoj bisciklističkog saobraćaja, a cilj naše akcije i planova koje imamo je da damo šansu budućim generacijama da žive i zdarvo i bezbedno“, kazao je Dimitrijević. „Postavićemo bolje osvetljenje na postojećim biciklističkim stazama, obeležićemo ih, ali postavićemo i više držača za bicikle u gradu, a u tome će nam pomoći grad i resorni sekretarijat“.

Predsednik Udruženja parkirališta Srbije Radenko Vuković ukazao je i na druge vidove saobraćaja koji doprinose zaštiti životne sredine.

„Kao organizatori kampanje promovišemo održive vidove saobraćaja kao štos u javni prevoz, pešačenje, biciklizam i automobili na električni pogaon, koji su energetski efikasniji i menje zagađaju životnu sredinu, ali dovoljno dobro utiču na mobilnost stanovnika u gradovima i njihov kvalitetniji život“, naglasio je Radenko Vuković.

Vesna Mitrović, načelnica odeljenja za zaštitu vazduha i ozonskog omotača Ministarstva zaštite životne sredine je istakla da ekologija nije pitanje troška već pitanje ulaganja u budućnost.

Vesna Mitrović, načelnica odeljenja za zaštitu vazduha i ozonskog omotača Ministarstva zaštite životne sredine

„Današnji dogašaj je jedan od načina da najmlađim Nišlijama, ali i svim ostalima, da je svačije malo za životnu sredinu mnogo. Samo zajedničkim aktovnostima možemo da sačuvamo zdravlje stanovništva smanjivanjem zagađenja okoline“, kazala je Vesna Mitrović i dodala: „Zagađenje vazduha uglavnom potice od velikihindustrijskih postrojenja, ali tome doprinosi i saobraćaj z velikim gradovima gde spada i Niš i u kojima su, zbog toga najzagađeniji centralni delovi grada gde se nalaze i naprometnije saobraćajnice“.

Akciji je prisustvovala i Ivana Krstić, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Niša.

„Grad Niš podržava ovu akciju iz prostog razloga je jedan od velikih zagađivača upravo saobraćaj. Svake godine vršimo moritornig kvaliteta vazduha na velikim gradskim saobraćajnicama i raskrsnicama i pokazalo se da upravo na tim mestima postoje povišene vrednosti teških metala koji i potiču od izduvnih gasova od automobila“, kazala je ona.

Prevencija podrazumeva jako složene mere. Niš je dobio projekat izrade Strateške karte buke koji se finansira iz Evropskih fondova.

„Upravo će te karte pokazati koja su to mesta u gradu gde su najveća prekoračenja buke kada se radi o saobraćaju, a sa njim ćemo dobiti i mere za smanjenje buke“, istakla je Ivana Krstić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com