Društvo

Biće raspisan još jedan poziv Nišlijama za zamenu kotlova uz subvencije. Na prvom se nije prijavio dovoljan broj građana

Nišli se nisu u dovoljnoj meri odazvale na konkurs Grada Niša za sufinansiranje troškova zamene kotlova za grejanje na ugalj i drva, kotlovima na pelet ili gas. Prema rečima direktora Kancelarije za lokalni ekonmski razvoj i projekte Dušana Radivojevića, prijavilo se nešto više od 100 domaćinstava. On je najavio da će konkurs biti ponovljen.

Ministarstvo rudarstva i energetike je za ovaj projekat energetske efikasnosti izdvojilo 12 miliona dinara iz republičkog budžeta, Grad Niš 5,6 miliona, što znači da će ukupno za ove namene biti uloženo 17,6 miliona dinara. Javni poziv je trajao mesec dana, a završen je 2. jula.

“Sve prijave koje budu ispravne dobiće subvencije. Do utroška sredstava će se raspisati još jedan poziv, tako da će oni građani koji se nisu javili na prvom, ponovo imati prilike da apliciraju za ovu pomoć”, rekao je Radivojević medijima.

Drugi konkurs biće raspisan kada se tačno bude znalo koliko će novca ostati, prijave još uvek stižu poštom, a nakon toga će Komisija i odlučivati o subvenciji. Radivojević kaže da nije bilo očekivano interesovanje građana zbog kovida, ali i zbog obimne dokumentacije koju je trebalo pripremiti.

Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni, ekonomski razvoj i projekte

“Svi oni koji su bili neodlučni, ili nisu izdvojili vremena da pripreme odgovarajuću dokumentaciju, to će moći da urade kroz drugi poziv. Pocetiću da se ovaj projekat sprovodi pre svega u cilju zaštite životne sredine, jer individualna ložišta su u najvećem procentu zagađivači. Odgovarajući energent, da li je to pelet, ili gas, u značajnoj meri će smanjiti zagađenje vazduha”, naglasio je Radivojević.

On je podsetio  da je Grad Niš dobio još jedan projekat i to za sufinansiranja troškova zamene stolarije, postavljanja novih fasada i solarnih panela na porodičnim objektima.

„Za tu namenu iz gradskog budžeta biće izdvojeno 10 miliona dinara, a devet miliona će obezbediti Ministarstvo rudarstva i energetike“, kazao je Radivojević.

Prema njegovim rečima, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte radi i na tom javnom pozivu, a gradjani će kao i na konkursu za zamenu individualnih ložišta moći da bespovratno dobiju 50 odsto vrednosti svoje investicije.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com