Društvo

Biće dug proces oporavka konja Moroa koji je preživljavao višegodišnju torturu

Konj Moro koji je ostavljen po najvećoj vrućini u centru Niša, a koji je zbrinut u ZOO Planet nakon pisanja Niških Vesti i velikog pritiska javnosti, pregledan je od strane stručnih službi, a prema navodima iz ovog Udruženja biće potreban dug proces da bi se on oporavio.

Obavljena su čak tri klinička pregleda i nakon mišljenja troje nezavisnih stručnjaka i sumiranja rezultata, uključena je adekvatna terapija.

“Ustanovljeno je da je obavezna antibiotska terapija, mehaničko čišćenje rana kao i uključivanje infuzije u cilju rehidratacije, jačanja imuniteta i poboljšanja opšteg stanja životinje. Jedino što možemo da zaključimo je da će biti potreban dug proces oporavka ovog jadnička koji je zaista preživljavao višegodišnju torturu”, saopštio je ZOO Planet na svojoj FB strani.

Foto: Udruženje ZOO Planet

Odmah po zbrinjavanju, konja je pregledao veterinar iz Požerevca, stručnjak za konje i ustanovio da je životinja u teškom stanju, dehidrirana, sa oteklim zglobovima, ima prisutan laminitis (bolest kopita), stare povrede koje su posledica prezanja.

“Uzeta je krv na analizu kao i izmet. Takođe životinja ima diareu jer je u trenutku našeg prisustva prilikom sprovođenja slučaja donošeno voće u prevelikim količinama (lubenice, dinje i jabuke) koje je životinja odjednom pojela jer je bila gladna i izazvalo je gasove i retku stolicu. Predloženo je čišćenje protiv unutrašnjih parazita kao i antibiotska terapija zbog infekcije i prisutnih rana”, rekli su u ovom Udruženju.

Konja je pregledala i profesorka sa Veterinarskog fakulteta iz Beograda Ružica Trailović, koja je slučajno prolazila kroz Niš sa grupom studenata. Ona je na osnovu pregleda zaključila da konj sigurno ima 18 godina i da na skali od 1 do devet za procenu kondicije, Moro ima ocenu dva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZooPlanetNis (@zooplanetnis)

Da podsetimo, radi se o konju autohtone rase domaći brdski konj. Obzirom na stanje konja i njegovo držanje u nehumanim uslovima koje se nastavljalo dugi niz godina uz dogovor sa držaocem konj je predat Udruženju PIT iz Niša i smešten je u prostorijama Zoo Planeta.

Foto: Udruženje ZOO Planet

Nakon pregleda sa potrebnom dokumentacijom protiv držaoca biće podneta krivična prijava, a Udruženja za zaštitu životinja uložiće prigovor na odluku Veterinarske inspekcije u Nišu koja je utvrdila da ne postoje elementi izvršenja krivičnih dela iz člana 262 KZ već samo prekršaj u vezi držanja životinje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com