Promo

Bezmetalne cirkonijum krunice sve popularnije – DENTAL STUDIO ALEKSANDAR

Retko ko nema baš nikakav problem sa zubima i sve je više onih kojima je pomoć stomatologa neophodna bilo da je zdravstveni ili estetski problem u pitanju. Svako od nas voleo bi da se intervencija “doktora za zube” ne vidi na prvi pogled i da sve u našem osmehu blista prirodno.

Zubne krunice su sve traženije ali i njihova ponuda sve različitija, zato je najbolje poslušati stomatologa i njegovu preporuku. Savetima nam je pomogla dr Verica Jovanović, specijalista opšte stomatologije ispred Dental Studija Aleksandar koja ističe razilike među krunicama.

Protetska nadoknada gornjih zuba od cirkonijuma

“Zubne krunice i mostovi služe da nadoknade krunični deo zuba, zub ili zube koji nedostaju. Osnovna podela prema vrsti krunica je na metalokeramičke i bezmetalne krunice, koje su zasluženo sve popularnije, najčešće izgrađene od cirkonijum keramike. Koriste se usled nedostatka jednog ili više zuba, kako u prednjim, tako i u bočnim regijama vilica. Više povezanih bezmetalnih keramičkih krunica predstavlja bezmetalni keramički most”, kaže dr Jovanović.

Razlozi sve veće popularnosti cirkonijum krunica se ogledaju u vrhunskoj estetici, uz visok kvalitet, dugotrajnost i tvrdoću, predstavlja protetsku zubnu nadoknadu najpribližniju prirodnom zubu. Ova vrsta krunica je sačinjena od biokompatibilnog materijala koji ne iritira tkiva usne duplje i ne izaziva bilo kakvu negativnu reakciju.

DENTAL STUDIO ALEKSANDAR

Materijal je visokopoliran i bez mikropukotina što sprečava nakupljanje zubnog plaka (bezbojne lepljive mase koja se stvara na zubima), pa reakcija desni na prisustvo ovakve krunice praktično ne postoji. Za razliku od krunica izgrađenih od metalokeramike koje mogu imati neke negativne reakcije nakon ugradnje.

“Bezmetalne krunice su napravljene od laganog i transparentnog materijala i koji je veoma otporan, koliko i prirodan zub. Cirkonijum je veoma je tvrda keramika i najpogodniji je za izradu bočnih krunica i mostova zbog tvrdoće, što doprinosi dugotrajnosti samih krunica. Usled povoljnih estetskih vrednosti i mogućnosti oponašanja prirodnog zuba, sve se češće koristi za korekciju nedostataka u frontu”, kaže dr Jovanović.

Cirkonijum krunice se najviše koriste u slučajevima gde postoji destrukcija zuba, kao što je prelom zubne krune, veliki kariozni defekt na zubu koji se ne može popraviti plombom, prekrivanje oštećenja nakon lečenja zubnog živca ili kada su zubi (ili zub) izrazito nepravilnog oblika ili boje.

DENTAL STUDIO ALEKSANDAR

Kao alternativa cirkonijum krunica koriste se metalokeramičke krunice koje su jeftinije, ali uz primetnu kvalitativnu i estetsku razliku.

DENTAL STUDIO ALEKSANDAR

Metalokeramička krunica je izgrađena od legura metala, na koju se nanosi keramika, da bi je metal sakrio iz estetskih razloga. Nekoliko godina nakon ugradnje, usled starenja ili drugih fizioloških promena koje prouzrokuju spuštanje, odnosno povlačenje desni, moguće je da se pojavi sivi trag i postane vidljiv na kontaktu krunice i zuba.

Dok unutrašnjost krunice od keramičkih materijala u boji zuba, stoga se vremenom ne vidi rub i sivi trag. Kako se sama tehnika pripreme i brušenje zuba radi do ivice desni, dok je za metalokeramičku krunicu potrebno brusiti dublje ispod gingive da metal koji je osnova ne bi bio vidljiv na rubu krune, time se vrši očuvanje mekog tkiva oko zuba bez ikakvih oštećenja. Usled minimalno invazivne pripreme zuba dolazi do sporijeg povlačenja desni tokom godina što je praktično i teoretski dokazano.

Pojam bezmetalnih i cirkonijum krunica, je verujemo nešto jasniji a za sve ostale informacije i pitanja najbolje je posetiti ovaj niški Dental Studijo koji se nalazi u Milentijevoj broj 10a, zakazivanje na +381641665515.

Savremen i moderan ambijent DENTAL STUDIJA ALEKSANDAR uz ljubazno osoblje biće vaša druga kuća u koju ćete rado odlaziti jer tamo dobijate ono najbitnije za Vas i Vaše najmilije – ZDRAVLJE.

FACEBOOK + INSTAGRAM

DENTAL STUDIO ALEKSANDAR
MIlentijeva 10A
064/16 65 515
dentalstudioaleksandar@gmail.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com