Kuhinjica

BEZIMENA – Vraća u detinjstvo

Kad počnem da odmotavam film…ooddeee to. Sećate li se onih pletenica sa suvim grožđem koje smo jeli kao deca za doručak uz čokoladno mleko? E pa sve je počelo sa tim. Ne znam sta je ovo ali ispalo je zanimljivo, neobično i ukusno. Ovo je nešto između milibrota, štrudle i rolnica sa cimetom. Pošto nemam ideju kako bih je nazvala reših da se zove ‘Bezimena’.

Za ovu kreaciju vam je potrebno:
– 4 jaja ( 3 za testo plus belance i žumance za premazivanje),
– pola litre mlakog mleka,
– kesica suvog kvasca,
– 200-250gr secera,
– 200gr suvog grožđa potopljenog u rum ili neki sok,
– oko 500 gr brašna plus za mešenje,
– šoljica ulja,
– kesica vanile,

– narendana korica limuna ili pomorandže
– orasi ili lešnici, kesica cimeta, dzžem (neki sa kiselkastom aromom) za fil.

Priprema:
1. 3 jaja i belance doooobbrroo umutiti sa šecerom
2. Dodati ulje, vanilu i mleko sa kvascem
3. U to ubaciti suvo grozđe i rendanu koricu limuna, a potom postepeno dodavati brašno i mutiti mikserom (onom žicom za testo) dok ne dobijete kompaktnu masu. I to umutite jaaakkooo dobro.
4. Ostavite da nadođe
5. Za to vreme pripremite fil. U secku iseckajte lešnike, dodajte cimet i doobree 4 kašike džema po izboru
6. Kada je testo nadošlo, premesite ga. Ne mora da bude bas tvrdo. Slobodno ga ostavite malo meksim. Testo podelite na 3 dela i svaki razvučite oklagijom. Filujte pripremljenim filom, urolajte i stavite u podmazan pleh. Postupak ponoviti i sa ostala dva dela.
Rernu uključiti na 220 stepeni, a pleh sa rolanim testom ostavite da nadolazi. Kada se rerna ugreje i pre nego pleh stavite unutra, testo premažite jajetom razmućenim u malo mleka a potom stavite na pečenje. Rernu smanjite na 180 stepeni i pecite oko pola sata.

—————————-

Ne volim da mi se stvori onako crna korica pa nemojte misliti da slastica nije dobro pečena jer je bleđa. Naprotiv, samo je jos mekša ali u potpunosti jestiva.
Kada se ohladi, isecite na parčad i pospite prah šećerom.
Bezimena je spremna za serviranje.
Posto od ove smese dobijate zaista veliku količinu, slobodno je čuvajte u streč foliji kako bi zadržala svežinu. Ujutru uz kafu ili čaj, belu kafu ili čokoladno mleko, vratićete se za trenutak u detinjstvo.
Slatko vam bilo.

KURIOZITET:
Nama je ovo poslastica. Ali recimo japanci, kojima je pirinač ono što je nama hleb, ovakve i slične stvari zovu ‘hlebom’. Zanimljivo, zar ne?

Autor: Nada Radenković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com