Moja priča

Bezbolna stomatologija, mit ili stvarnost?

Ona je doktorand Medicinskog fakulteta, specijalizant oralne hirurgije i stomatolog iza koga stoji skoro 10 godina svakodnevnog rada u stomatologiji. Uz sve to dr Ivana Lepojević je i porodično ostvarena, supruga i majka dvoje dece. Od njenih kolega smo saznali da je bila dobar, redovan student, pa smo odlučili da od Ivane čujemo neke korisne savete kada je u pitanju zdravlje usta i zuba u doba Korone.

Doktorice Lepojević, recite nam da li je danas imati zdrave i lepe zube luksuz, svakodnevna obaveza ili jednostavna navika koja ne košta puno?

“Imati lepe i zdrave zube, na osnovu mog višegodišnjeg kliničkog iskustva, mogu reći slobodno da je posledica više faktora. Pre svega posledica učestalosti i tehnike oralne higijene, zatim ishrane, sistemskog zdravlja, genetike, a na kraju i posledica uslova sredine u kojoj živimo ali i materijalnog statusa. O ovome bi smo mogli pričati dosta opširno, ali je suština u svesti pojedinca, da li želi da ima zdrav i blistav osmeh, da li mu to znači ili ne. Što se tiče estetskih, savršeno – blistavih zuba, “kao sa reklame”, za tako nešto je neophodno uložiti i izvesnu sumu novca, koja nije dostupna svakome, izuzev u slučajevima, kada genetika i priroda nisu štedeli na pojedincu, pa su ga nagradili. To je nazalost u 21.veku znatno redje, baš zbog stila života.”

U eri estetike koja sve više napreduje, dolazimo u jednu pomalo čudnu situaciju ili bolje reći zbunjujuću. Za jedne lepi zubi su oni koji su kristalno beli, boje pepermint bombona, sa jako vidljivim sjajem. Drugi kažu da su lepi oni veštački zubi za koje kada se osoba osmehne, ne primećujete da u ustima ima protetski rad, šta Vi kažete na to?

“Šta je za nekoga lepo danas, rekla bih da je trenutno stav mode i trenda uklopljen sa senzibilitetom pojedinca. Za mene je lepo i jedno i drugo, u zavisnosti od osobe kojoj treba da pomognem i pritom je ulepšam. Najbitnije je kako osoba želi da izgleda, koji efekat želi da postigne na sredinu i naravno da je to u skladu sa njenim oralnim statusom. Nažalost, nekada su želje jedno, a mogućnosti nam diktiraju sasvim nešto drugo. Za mene je najlepši, zadovoljan pacijent.”

Mnoge ordinacije se reklamiraju izrazom bezbolna stomatologija, recite nam da li odlazak kod zubara za bilo koju intervenciju danas može zaista biti bezbolan, ili u stomatologiji uvek nešto mora da boli, makar to bio i momenat kada stomatolog pacijentu daje anesteziju?

“Bezbolna stomatologija, šta to u stvari znači?! Ako mislimo na potpuno odsustvo bola, mislim da i to zavisi od pojedinca, od njegovog praga bola. Npr. mene sve boli, zvuči apsurdno ,ali je tako.Takodje imam i nekoliko pacijenata, na kojima se sve intervencije izvode bez primene anestezije, tu mislim pre svega na devitalizaciju zuba, brušenje zuba itd. U suštini, danas se većina intervencija izvodi uz primenu anestetika, koji obezboli odgovarajuće područje. Bol i prilikom aplikovanja anestetika, takodje se može svesti na minimum, ali se ipak može osetiti nelagodnost u zavisnosti praga bola pojedinca. Čak i prilikom primene anestetika bez igle, iz mog iskustva, ja sam osetila neprijatnost i bol, a opet neko drugi možda nije. Dakle, ‘Bezbolna stomatologija” zavisi na kome se primenjuje, da se malo našalimo.”

Znajući da ste u svetu nauke prisutni i da je u toku izrada Vaše doktorske teze, da li nam možete razbiti nekoliko uverenja koja su medju pacijentima i danas prisutna. Da li se zubi koji su izazvali otok vade, ili zub pod otokom ne smemo vaditi dok pacijent prvo ne isprima antibiotike?

“Zub pod otokom se vadi, da bi se uspostavila drenaža, naravno uz obaveznu primenu i antibiotika.To umreženo mišljenje, da se zub ne vadi pod otokom, je najverovatnije starije i od nas, tako da ga mi ne možemo sigurno promeniti, ali možemo biti tu da pomognemo pacijentu i ubrzamo njegov oporavak.”

Još jedna ,,misterija,, koja kruži delom naroda je da se trudnicama ne popravljaju i ne vade zubi, pa se često čuje rečenica ,,imala sam zdrave zube do trudnoće, a onda su mi se u trudnoći svi zubi počeli da kvare,, kako bi Vi te teze pojasnili ljudima koji nizu iz medicinske struke?

“Ukoliko je bezbedna i regularna trudnoća, pacijentkinja može podleći svim stomatološkim intervencijama, naravno ukoliko i ona sama to zeli. U trudnoći je suština u učestaloj i pravilnoj oralnoj higijeni. Neophodno je da pacijentkinja vodi više računa o svom oralnom zdravlju nego inače. Njen hormonski disbalans, diktira i njeno oralno zdravlje. U trudnoći se ne kvare više zubi, nego su majke manje posvecene oralnom zdravlju, a trebalo bi više, i zbog toga im i strada veći broj zuba. U trudnoći je pljuvačka kiselija, što odgovara razmnozavanju mikroorganizama koji napadaju meka i tvrda zubna tkiva. Dakle, suština je samo u pravilnoj i ucestaloj oralnoj higijeni.”

I pored ozbiljne karijere koju gradite, majka ste dvoje male dece, možete li nam reći kako objašnjavate jednu pomalo apsurdnu situaciju. Država sve više ulaže u preventivnu stomatologiju, a podaci Batuta govore da smo poslednjih dvadesetak godina ipak medju zemljama sa najgorima stanjem usta i zuba u Evropi.

“Mi smo nažalost zemlja kiča i šunda i sigurno će za vreme našeg života tako i ostati. Ljudima je bitnije šta će obući, nego da li će imati zdrave zube. Mada, na osnovu moje kliničke prakse, drago mi je da mladi ljudi, sve vise shvataju značaj zdravlja zuba i desni. Možda i to postaje deo mode u našoj zemlji, a možda i dodje do kulturološke revolucije. Mi smo svakako tu da pomognemo.”

I za sam kraj jedno neizbežno pitanje, tiče se Korone, kako vi vidite uticaj ove pandemije na stomatologiju, kako u smislu razvoja zaštitnih mera prema pacijentima tako i u odnosu prema potencijalnom riziku koji posao stomatologa nosi?

“Pandemija utiče svakako na sve nas. Mislim da je mala verovatnoća, da stomatolog prenese virus pacijentu.Vecina, ako ne i sve kolege se pridržavaju propisanih mera prevencije. Mislim da je veća mogućnost da nama i našem osoblju prenese pacijent infekciju. Mi ne znamo ko nam dolazi, i izuzev maske i dezinfekcionog sredstva za ruke, on ne može primeniti ni jednu drugu meru zaštite. Ostaje nam samo da i dalje budemo hrabri, volimo svoj posao, pridržavamo se svih propisanih mera zaštite i nastavimo da vraćamo ljudima osmeh na lice.”

Autor: Dušan Ostojić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com