Kolumna

Bezbedni autobusi i kvalitetniji prevoz u Nišu?

Još jedan autobus Nišekspresa je goreo. Sreća u nesreći je da nema povređenih.

Očevici kažu da je vatra buknula u toku vožnje. Pre tri meseca autobus istog prevoznika zapalio se i izgoreo na okretnici u Niškoj Banji.

U kakvom stanju su autobusi na niškim ulicama?
Da li je bezbednost putnika ugrožena?

Ne postoji usluga u Nišu koja izaziva veće kritike od funkcionisanja gradskog i prigradskog prevoza. Gotovo na svim društvenim mrežama možete pročitati brojne negativne komentare.

Nišlije se žale na neadekvatan red vožnje, na prljave autobuse, na vozače koji u toku vožnje razgovaraju mobilnim telefonima, na hladnoću u zimskim mesecima jer nema grejanja, na zagušljivost u letnjim mesecima jer nema klime.

Žale se naravno i na cenu karte. Prave poređenje sa cenama u drugim gradovima. U Beogradu se za 90 dinara, možete voziti na svim linijama u narednih 90 minuta, a u Nišu za 80, 105 ili 120 dinara možete se voziti samo u jednom pravcu na jednoj liniji. Razlika je više nego očigledna.

Direktor beogradskog GSP-a svojevremeno je izjavio da prevoz ne plaća oko 50 odsto Beograđana. U niškim autobusima taj procenat je znatno niži, ali je na žalost maltretiranje onih koji nisu kupili kartu prilično veliko.

Odnos konduktera prema švercerima treba da bude u skladu sa prilikama u Nišu i zaista je nekorektno bahato ponašanje prema deci koja nisu u mogućnosti da plate autobusku kartu.

Smatram takođe da Niš mora da ima iste povlastice kao što ih imaju penzioneri u Beogradu. Da li je logično da jug Srbije gde su plate značajno niže od severa gradski prevoz se plaća skuplje. Ima li veće kontradiktornosti?

Ovih dana saopšteno je da će Nišlije imati mogućnost da jednom godišnje postavljaju pitanja u vezi kvaliteta gradskog i prigradskog prevoza.

Odlična ideja, samo da li će ono što Nišlije zameraju biti i ispravljeno?

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com