Društvo

BEZ ŽVAKA NA ULICAMA: Počelo dubinsko pranje i čišćenje pešačkih zona u Nišu

Kada sledeći put osetite potrebu da, dok šetate gradskim ulicama, bacite žvaku na trotoar ili ulicu, umesto u kantu za đubre, pomislite da neko plaća uklanjanje tih žvaka i da taj novac može da se iskoristi na neki bolji način.

Ove godine, uklanjanje žvaka sa gradskih šetališta u Nišu koštaće dva i po miliona dinara. Za ovaj posao JKP “Mediana” je angažovala firmu “Eurokom” iz Novog Sada, kao najboljeg ponuđača na tenderu.

Dubinsko čišćenje pešačkih zona od žvaka i drugih nečistoća u Nišu, nije obavljano nikada, niti je to bilo moguće, jer JKP “Mediana” ni nema potrebne mašine.

“Prvi put na ovaj način čistimo gradske pločnike i trotoare. Sa opremom koju trenutno ima JKP Mediana, to i nije bilo moguće. Novosadska firma već godinama sa uspehom uklanja nečistoće sa javnih površina koje su izgrađene od behatona, mermera, granita, asfalta i sličnih materijala. NC tehnologija to omogućuje i mislim da će građani biti zadovoljni i uočiti razliku koja je evidentna”, kaže Dragoslav Pavlović, direktor JKP “Mediana”.

U narednih mesec dana, biće očišćeno oko 20 hiljada kvadratnih metara površine koja obuhvata Obrenovićevu ulicu, Trg Kralja Milana, prostor ispred gradske Skupštine i ostala gradska šetališta.

“Opšta higijena u gradu nije na zavidnom nivou. Kada stanete na semafor i pogledate trotoar na kojem stojite videćete da na svakoj behaton ili granitnoj ploči ima bar po dvadesetak fleka od žvaka. Mi smo grad u kojem se iz godine u godinu povećava broj turista za blizu 40 odsto. Oni bi trebalo da vide jedan moderan i uređen Niš, bez otvorenih kontejnera i sa čistim ulicama“, ističe Pavlović, najavljujući u narednom periodu zamenu opreme u “Mediani” savremenijim čistilicama, jer za pranje gradskih ulica trenutno koriste, po tridesetak godina stare FAP kamione.

NC predstavlja vrhunsku tehnologiju današnjice namenjenu parternom čišćenju, pranju toplom vodom i održavanju ulica kao i drugih otvorenih prostora. Mašine rade na principu vodene pare i biorazgradivog deterdženta i ne oštećuju pločinke.

Rezultat je savršeno čist prostor, bez masnih fleka, žvaka, tragova padavina ili bilo kakvih vrsta nečistoća, odnosno u potpunosti vraća prvobitan izgled i sjaj prostora.
Pored pločnika, ulica i trotoara na ovaj način se mogu čistiti i staze u parkovima, fabričkih krugova, zone oko hotela i tržnih centara, otvoreni i zatvoreni parkinzi, benziske pumpe, autobuske i železničke stanice…

Prve mašine za ovakav način čišćenja, pre nešto manje od deset godina, dopremljene su iz Brazila za potrebe održavanja javne higijene u Beogradu.

Evropa bez žvaka na šetalištu.

U nekim evropskim metropolama poput Praga, Beča i Budimpešte mašine nisu ni potrebne, jer kazna za bacanje žvaka na ulici iznose i do 50 evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com