Servisne

BEZ ŽVAKA NA ULICAMA: Dubinsko pranje i čišćenje Obrenovićeve ulice Nišu

Kada sledeći put osetite potrebu da, dok šetate gradskim ulicama, bacite žvaku na trotoar ili ulicu, umesto u kantu za đubre, pomislite da neko plaća uklanjanje tih žvaka i da taj novac može da se iskoristi na neki bolji način.

JKP „Medijana“ je izdvojila čak 4,8 miliona dinara za ovaj posao.

Uklanjanje žvaka u Nišu, obavlja firma Eurocom iz Novoga Sada koja ima specijalnu mašinu za ovaj posao.

Trebalo da dubinski očisti prljavštinu i žvake na površini od 12.000 metara kvadratnih. Do sada to nije bilo moguće u Obrenovićevoj zbog bašti kafića.

Foto: Niške Vesti

“U planu nam je kupovina ove mašine koja jakim mlazom vrele vode skida ostatke žvaka sa pešačke zone“, kaži u „Medijani“.

Iz Novog Sada su došli i radnici koji znaju da upravljaju ovom mašinom.

NC predstavlja vrhunsku tehnologiju današnjice namenjenu parternom čišćenju, pranju toplom vodom i održavanju ulica kao i drugih otvorenih prostora. Mašine rade na principu vodene pare i biorazgradivog deterdženta i ne oštećuju pločinke.

Rezultat je savršeno čist prostor, bez masnih fleka, žvaka, tragova padavina ili bilo kakvih vrsta nečistoća, odnosno u potpunosti vraća prvobitan izgled i sjaj prostora.
Pored pločnika, ulica i trotoara na ovaj način se mogu čistiti i staze u parkovima, fabričkih krugova, zone oko hotela i tržnih centara, otvoreni i zatvoreni parkinzi, benziske pumpe, autobuske i železničke stanice…

Prve mašine za ovakav način čišćenja, pre nešto manje od deset godina, dopremljene su iz Brazila za potrebe održavanja javne higijene u Beogradu.

Evropa bez žvaka na šetalištu.

U nekim evropskim metropolama poput Praga, Beča i Budimpešte mašine nisu ni potrebne, jer kazna za bacanje žvaka na ulici iznose i do 50 evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com