Društvo

Bez vode na plus 40, pisaće Vučiću!

Kana i Dragan Pešić, majka i sin, žive u kući u Trebinjskoj broj 13, na Bubnju. Majka je invalid, korisnik kućne nege  sa penzijom od 16 hiljada dinara i ima 91 godinu, a sin Dragan ima 64, nezaposlen je. Problem ove porodice je što im je 8. aprila isključena voda zbog računa iz 2007. godine koji, kako tvrde, nisu napravili.

Kvar na ventilu iz 2007. godine

Sve je počelo 2007. godine, kada je Dragan primetio da je pukao ventil u šahti i da voda nekontrolisano teče. Zvao je  JKP Naissus svaki dan i prijavljivao kvar, međutim,  kaže, ako je zvao pre podne, upućivali su ga na popodnevnu dežurnu ekipu i obrnuto.

U tom čekanju prošlo je čitavih mesec dana, voda je oticala, a račun za utrošenu vodu se uvećavao.

„Kada su posle mesec dana došli da očitaju stanje na vodomeru, videli su da je ventil pukao i odmah su mi rekli „što nisi zvao“. Zvao sam, rekao sam, ako ne verujete uzmite listing iz pošte, videćete koliko sam puta prijavljivao kvar“, kaže Pešić revoltirano.

Ovo domaćinstvo tokom leta troši oko 15 kubika vode, što je iznosilo oko 300- 400 dinara mesečno, a račun koji je stigao nakon kvara bio je 30.800 dinara. Dragan kaže da je odbio da plati.

„Nisam potrošio tu vodu, nisam kriv za kvar, prijavljivao sam na vreme, ne vidim ni jedan razlog zašto sam ja dužan da platim tuđi nemar“, kaže opisujući događaj od pre  deset godina.

Voda isključena, dug deset puta veći

Radnici JKP Naissus su tada skinuli vodomer, a Dragan kaže da i danas čuva sporni ventil za koji tvrdi da je pukao „sa njihove strane“.

U niškom Vodovodu tvrde da je nemoguće da vodomer registruje potrošnju vode, a da ona nije potrošena. Kažu da to znači da je kvar bio na takozvanoj sekundarnoj instalaciji, odnosno onoj koja je vlasništvo domaćinsta. Takav kvar, objašnjavaju, nije nadležnost Vodovoda, već vlasnika kuće.

Vodovod ima podatak da su se 2009. godine  Pešići nelagalno priključili na vodovodnu mrežu, što je mnogo gore od neplaćenog računa, jer ističu da  svako samovoljno priključenje ugrožava javni vodovod i dovodi u opasnost  druge korisnike vodovodne mreže.

Dragan ne spori da je u „šaht spustio cevku“, ali kaže da su vodu nastavili redovno da plaćaju.

 „400, 500, 600 dinara mesečno, kako kad“ , a kao dokaz priložio je uplatnice koje uredno čuva godinama.

U Vodovodu kažu i da, ako domaćinstvo troši 15 kubika mesečno, to nikako ne može biti 400, 500 ili 600, već oko 1000 dinara, ali tvrde da su pregledom kartica ustanovili da su platne kartice Pešića – prazne, to jest da voda nije plaćana godinama unazad.

Za proteklu deceniju dug za vodu porodice Pešić je od početnih 30.800 dinara narastao na čak 234.000 dinara, što oni nemaju odakle, niti žele da plate.

Piše molbu, a pisaće i Vučiću

Dragan je pomoć u ponedeljak potražio i kod gradonačelnika Darka Bulatovića, koji ga je uputio na većnika Igora Vojinovića.

„Svi su me ljubazno saslušali, a većnik mi je rekao da napišem molbu. Napisaću i molbu, a sve nešto mislim da od toga nema ništa. Rešio sam da pišem  i Vučiću“, kaže ogorčeno.

 JKP Naissus pozvalo je Pešića da dođe do njih i da se dogovore o rešenju problema, budući da je izvšena privremena demontaža sistema, kako kažu, više zbog samovoljnog priključenja, nego zbog duga.

„Ako porodica ima socijalnu kartu i u teškom je materijalnom položaju, moguće je potpisivanje otplate duga na 60 mesečnih rata, to jest na pet godina“, rekli su u JKP Naissus, kao i da je to jedino moguće zakonsko rešenje.

Na plus 40 sa dva balona vode

Ovaj tropski talas vrućine Pešići dočekuju u svojoj kući na Bubnju bez vode. Dragan puni po dva balona svakog jutra, a komšije daju jer znaju šta je muka. A kako izgleda kada se uz starost, bolest i siromaštvo nađete u situaciji da nemate ni osnovne uslove za život, kažu, nikome ne bi poželeli.

Trebinjska 13, na Bubunju

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button