Hronika

Bez straha u sobi za svedoke

Viši sud u Nišu dobio je opremu za specijalne prostorije i videokonferencijsku opremu za svedočenje posebno osetljivih svedoka. Na taj način se oštećeni ili svedok ne susreće u sudnici sa optuženim i ne izlaže se dodatnoj traumi i strahu.

Status posebno osetljivih svedoka najčešće imaju žrtve teških krivičnih dela, poput nasilja u porodici, trgovine ljudima i seksualnih delikata.

Tamara Savić, sudija Višeg suda u Nišu, ističe da će dobijena oprema znatno smanjiti nelagodnost ili neprijatnosti sa kojima se svedok može susresti.

“Svrha je da se svede na najmanju moguću meru sva ta stresna situacija koja je nužno izazvana kod tog svedoka činjenicom da treba da dođe u sud i da iskaz, kao i da se sretne sa optuženim u istoj prostoriji, odnosno istoj sudnici”, rekla je ona za TV Prvu, a piše B92.

Aleksandra Karimanović, majka devojčice koja je bila žrtva Malčanskog berberina, smatra da bi susret njene ćerke sa njim bio šokantan.

“Naravno da je mnogo bilo lakše ovako. Sudija je sagledavši celokupnu situaciju uredila da devojčica ne bude ni u kakvom, čak ni vizuelnom ili zvučnom kontaktu sa izvršiocem dela, tvrdi Karimanović.

Žrtvama je omogućeno da prilikom davanja iskaza u posebnoj prostoriji imaju i podršku psihologa, socijalnog radnika ili drugih stručnih lica.

Izvor: B92

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com