Društvo

Bez klime na niškim ulicima 50 odsto autobusa

Niš je ovih dana među najtoplijim gradovima u Srbiji, a juče je sa izmerenom temperaturom od 35 stepeni u hladu bio najtopliji grad u zemlji. I dok paklena vrućina „ubija“ sve pred sobom, čini se da je najteže Nišijama koji koriste gradski prevoz jer u mnogim autobusima se ne uključuje klima.

Ljudi se „kuvaju“, neki kolabiraju, pojedini posle nekoliko stanica radije biraju da pešače.

 

Ivan Cvetković, JKP Direkcija za javni prevoz grada Niša

„Situacija je trenutno na štetu putnika jer prevoznici rade po ugovoru koji je sklopljen 2014.godine po kome prevoznici nisu u obavezi da uključuju klime u autobusima mada su bili u obavezi da konkurišu sa klimama u vozilima“, kaže Ivan Cvetković iz Direkcije za javni prevoz. „Zbog toga Direkcija trenutno nema nikakve ingirencije kada se radi o kaznama za prevoznike, niti možemo da ih nateramo da uključe klime“.

Trenutno je na niškim ulicama oko 55 odsto vozila u gradskom prevozu sa klimom.

„Činimo sve što je u našoj moći da prevoznici uključuju klime“, dodaje Cvetković. „I pre poečtka letnje sezone uputili smo nekoliko dopisa prema prevoznicima da ispoštuju sugrađane i da im olkašaju prevoz uključivanjem klima u udarnim terminima od 12 do 16 sati kada su velike vrućine“.

Cvetković dodaje da Direkcija svakodnevno šalje kontrolore kako bi i oni uticali na prevoznike da uključuju klime.

„Kontrolori upozoravaju vozače i da otvaraju prozore i luftere u vozilima koje autobusi imaju. Bukvalno činimo sve da korisnicima javnog previza olakšamo sizuaciju u ovim vrelim danima“, naglašava Cvetković.

Na „pritisak“ kontrolora prevoznici kažu da po ugovoru nisu u obavezi da uključuju klimu, ali će uskoro, ili bar za iduću godinu i ovaj problem biti rešen.

„Direkcija je uvidela sve nedostatke postojećeg ugovora i za naredni period kada bude stupio na snagu novi njima će biti predviđeno da vozilo neće moći da izađe na liniju ukoliko nema klimu i ukoliko je ne uključuje u određenim periodima“, zaključuje Cvetković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com