Društvo

Bez ekstremno visokih temperatura ovog leta

Jul mesec ostaće upamćen kao najkišniji letnji mesec u poslednjih deset godina. Avgust donosi stabilizaciju vremena, ali ne i ekstremno visoke temperature.

U odnosu na višegodišnji prosek u Nišu je tokom jula bilo 25 odsto više padavina. Temperatura se kretala u okviru normale, dok je procenat vlažnosti vazduha bio visok, što je uticalo na zdravlje i zdravih osoba.

Kiša je u julu padala 12 dana, što je dvostuko više kišnih dana od višegodišnjeg proseka. Prosek padavina u Nišu za juli je 44 litra, a ovaj put smo imali 53, što opet nije mnogo više od proseka. Neka okolna mesta imaju mnogo veću razliku”, kaže Zoran Vasiljević, rukovodilac Meteorološke stanice u Nišu.

Za razliku od jula, avgust neće biti mesec kiše.

Temperatura vazduha od 30 stepeni može da prija samo u slučaju niskog procenta vlage, oko 25 procenata. Sudeći prema činjenici da se u Nišu vlažnost vazduha kretala između 65-70% nije čudo što su i zdrave osobe, ne samo meteoropate, osećale neku vrstu nelagodnosti i tegoba. Avgust donosi vrućine, ali ćemo ih lakše podneti”, objašnjava Vasiljević.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju na vrućine. Danas i u sredu temperatura bi mogla da dostigne 35 stepeni.

Do 12. ili 13. avgusta biće sunčano i toplo sa prijatnim noćima. Retki pljuskovi mogući su samo na planinama. Temperatura u ovom periodu, u Nišu, neće prelaziti 32 stepena, ali nas zato nešto više temperature, do 35 stepeni, očekuju u drugoj polovini meseca. Meteorolozi navode da do kraja leta temperature neće biti ekstremno visoke, kao ranijih godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com