Društvo

BEST organizuje akademski kurs za studente Univerziteta u Nišu i iz još 10 zemalja

Lokalna BEST grupa Niš organizuje jedanaesti međunarodni BEST akademski kurs. Od 21. do 28. jula okupiće se 40 studenata različitih obrazovnih profila iz čitave Evrope i sa Univerziteta u Nišu. Tema ovogodišnjeg kursa je blockchain. Predavanja će biti na engleskom jeziku, a predavači su profesori Univerziteta u Nišu i predstavnici kompanija iz ove oblasti.

“Odlučili smo da tema ovogodišnjeg kursa bude blockchain tehnologija koja je u IT svetu trenutno jako popularna. Preko kursa ispunjavamo našu misiju, a to je, ustvari neformalo obrazovanje studenata. Pored toga ovaj kurs ima i kulturni aspekt jer će svi učesnici tokom kursa naučiti dosta i o našaoj kulturi”,  kazao je  Igor Vučković, glavni organizator događaja.

On je dodao, da je blockchain tehnologija danas primenjiva uglavnom u industriji, ali da može da se primeni u mnogim drugim sferama. Objasnio je da se, zapravo, radi o virtualnom novcu kojim se trguje preko interneta.

Dušan Branković, predsednik studentske organizacije BEST Niš je istakao da njihova studentska organizacija ima dugu tradiciju kada se radi o organizovanju kurseva. Na ovom se trenutno nalazi 18 studenata iz 10 evropskih zemalja, Rusije, Austrije, Španije, Italije, Belgije, Slovačke…

Foto: BEST Niš

Branković je istakao da će studenti, učesnici kursa, imati priliku da upoznaju naš grad i našu kulturu i da  sa sobom pored znanja i prijateljstva ponesu i nešto od naše tradicije i kulture.

“Juče smo imali lekacije srpskog jezika. Gosti iz svih zemalja su naučili  osnove komunikacije, azbuku i još neke reči”, dodaje Dušan. “Danas ćemo sa njima obići grad, uglavnom pešačku zonu. Posetiće Sabornu crkvu, muzej, zastaće na centralnom gradskom trgu, videće ponos Niša, Tvđavu.  U nedelju je za njih  organizovano panoramsko upoznavanje sa gradom u novom turističkom autobusu kada će videti sve kulturno-istoijske spomenike i upoznati se sa istorijom Niša”.

Tokom boravaka u Nišu, strani studenti upoznaju našu, ali predstavljaju i kulturu iz zemalja iz kojih dolaze. Jedan od načina da se srpski studenti sretnu sa kulturama evropskih zemalja je i veče kada strani studenti svoje zemlje predstavljaju uz pomoć hrane, al ii muzike. Na ovaj način se razmenjuju iskustva, uči i prihvata različitost u svakom pogledu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com