Društvo

Besplatno razgledanje Niša povodom Svetskog dana turizma

Od 1980. godine, Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija obeležava Svetski dan turizma kao međunarodni praznik 27. septembra. Tog dana Udruženje turističkih vodiča Niš, uz podršku partnera – niških turističkih agencija, organizuje besplatna razgledanja grada i to sa čak tri autobuske ture.

Predviđeno je da prva i druga autobuska tura obuhvate obilazak Niške Banje, Sićevačke i Jelašničke klisure i vinarije Malča, dok bi treća autobuska tura obuhvatala obilazak Ćele kule, Memorijalnog kompleksa „12. februar“ i Tvrđave i na kraju odlazak do vinarije u Malči.

Sve tri ture počinju u 10:00 časova, planirano okupljanje grupa je na Sinđelićevom trgu, na platou iza Narodnog pozorišta, na bus stajalištu, pored parking garaže.

“Pozivamo sve koji žele da bolje upoznaju Niš da krenu u nedelju sa našim vodičima, da čuju priču o rodnom mestu Konstantina Velikog, obiđu mesta važnih bitaka i pobeda, da saznaju kako je podignut jedinstveni spomenik na svetu Ćele Kula, gde je stigao telegram kojim je počeo Prvi svetski rat, zašto je Niš bio tako važan za najveće vojskovođe svih vremena, od prvog veka pa sve do danas, ko je dizajnirao jednu od najstarijih hidroelektrana koja od 1908. i danas snabdeva Niš strujom i još mnogo priča i legendi o šarmantom gradu Nišu”.

U skladu sa preporukama kriznog štaba republike Srbije, a poštujući sve epidemiološke mere, broj mesta po autobusu je ograničen na 60% ukupnog broja sedišta, pa su u skladu s tim štampane i karte. Karte se mogu podići, počev od srede, 23.09.2020 godine, u poslovnicama turističkih agencija – partnera ove akcije: Turistička agencija Euroturs, Turistička agencija Nitravel Niš, Turistička agencija Maestro travel.

“Ovaj datum je izabran jer su tog dana 1970. godine, usvojeni statuti UNWTO. Usvajanje ovih statuta smatra se prekretnicom u globalnom turizmu. Svrha ovog dana je podici svest o ulozi turizma umeđunarodnoj zajednici i pokazati kako on utiče na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrednosti širom sveta”, objašnjavaju.

Na svom dvanaestom zasedanju u Istanbulu u Turskoj, oktobra 1997., Generalna skupština UNWTO-a odlučila je da svake godine odredi državu domacina koja ce biti partner Organizacije u proslavi Svetskog dana turizma. Na svom petnaestom zasedanju u Pekingu u Kini, oktobra 2003. godine, Skupština je odlučila sledeci geografski redosled koji ce se slediti za proslave Svetskog dana turizma: 2006. u Evropi; 2007. u Južnoj Aziji; 2008. u Americi; 2009. u Africi i 2011. na Bliskom Istoku i tako u krug, od zemlje do zemlje. Boja Svetskog dana turizma je Plava. Svetski dan turizma, 2020 godine – Obnova turizma na siguran, ravnopravan i klimatski prihvatljiv način.

Svetska turistička organizacija je 2020. godinu proglasila godinom turizma i ruralnog razvoja. Ova godina je prilika za promociju potencijala turizma i stvaranje novih radnih mesta i mogucnosti.

Takođe može unaprediti uključivanje svih privrednih subjekata i naglasiti jedinstvena uloga koju turizam može igrati u očuvanju i promociji prirodnog i kulturnog nasleđa i suzbijanju urbanih migracija.

Pandemija COVID-19 je najteže pogodila turizam u svim sektorima. Nijedna zemlja nije pošteđena. Ograničenja putovanja i nagli pad potražnje potrošača doveli su do pada bez presedana u međunarodnom turističkom broju, što je zauzvrat dovelo do ekonomskog gubitka i gubitka radnih mesta. Prevashodno ženska populacija, i mlađi turistički uposlenici su najugroženiji zbog gubitka posla u turističkom sektoru i gašenja preduzeca zbog pandemije. U isto vreme, destinacije koje se najviše oslanjaju na turizam za posao i ekonomski rast verovatno ce biti najviše pogođene.

Turistička kriza takođe predstavlja pretnju inicijativama za zaštitu divljih životinja i zaštiti svetske kulturne baštine. Iznenadni pad prihoda od turizma presekao je sredstva za očuvanje biodiverziteta. S rizikom za život u zašticenim područjima i oko njih, očekuje se porast slučajeva krivolova i pljačke. 90% lokacija svetske baštine zatvoreno je kao rezultat pandemije, kulturno nasleđe čovečanstva je ugroženo u svim delovima sveta, navodi se u saopštenju.

Na ovaj Svetski dan turizma, pandemija COVID-19 predstavlja priliku za preispitivanje budućnosti turističkog sektora, uključujuci i to kako doprinosi ciljevima održivog razvoja, kroz svoju socijalnu, kulturnu, političku i ekonomsku vriednost. Turizam nam na kraju može pomoći da pređemo dalje od pandemije, okupljajući ljude i promovišuci solidarnost i poverenje – ključne sastojke u unapređenju globalne saradnje koja je u ovom trenutku izuzetno neophodna.

_________________________________________________________________________________________

Uticaj COVID-19 na turizam.

Podaci Svetske turističke organizacije UN (UNWTO) pokazuju da je 100 do 120 milionadirektnih turističkih poslova ugroženo. Konferencija UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD) predviđa gubitak od 1,5 do 2,8 odsto globalnog BDP-a.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com