Zdravlje

Besplatnim pregledom kože u Nišu otkriveno nekoliko slučajeva raka

Na Trgu kralja Milana u Nišu, dermatolozi, stručni dermoskopisti iz Niša i Knjaževca, danas su besplatno pregledali kožu velikog broja građana iz Niša i okoline. U toku samo prvih nekoliko sati pregleda kože lekari su, kako kažu, ustanovili dva melanoma i nekoliko nemelanomskih oblika raka kože.

Građani su na Trgu kralja Milana strpljivo čekali da pregledaju svoju kožu, a procena organizatora je da će do kraja dana biti pregledano oko 600 do 700 ljudi.  To znači da će ukupan broj građana koji su u toku ove i prošle godine besplatno pregledali kožu u cilju prevencije raka kože u okviru projekta “Pregled za sve” iznositi oko tri i po hiljade.

„U okviru besplatnih masovnih pregleda koje smo organizovali u Beogradu i Novom Sadu, a sada i Nišu, biće ukupno pregledano oko tri i po hiljade osoba. Mi naravno ne možemo pregledati sve građane Srbije, ali verujemo da na taj način utičemo na one koji ne uspeju da se pregledaju tom prilikom, da odu na pregled kod svog dermatologa i da redovno samopregledaju svoju i kožu svojih ukućana”, rekla je  dr Danica Tiodorović, iz Kliničkog centra Niš.

Ona kaže da su I iskustva sa prethodnih pregleda održanih u Beogradu i Novom Sadu pokazala da oko 20% pacijenata koji dođu na besplatne preglede ima sumnjive promene na koži koje se moraju dalje pratiti.

“Otkrivanje melanoma na vreme konkretno znači spašavanje života jer je melanom najopasniji rak kože, koji se veoma brzo i često nezaustavljivo razvija sa tragičnim ishodom kada se ne otkrije na vreme”, izjavila je Tiodorovićeva.

Kada je rak kože u pitanju, kaže ona, pokazatalji su alarmantni – melanom, najteži oblik raka kože,  jedno je od oboljenja za koje je u svetu zabeležen porast incidencije, a u Srbiji broj obolelih raste na godišnjem nivou za oko 6%.

Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija kaže da je dodatno veoma zabrinjavajući podatak da se u našoj zemlji samo 20% melanomskih promena otkrije na vreme, a rana dijagnostika je veoma važna kada je rak kože u pitanju jer su čak i melanomske promene otkrivene u ranoj fazi u 90% slučajeva potpuno izlečive.

“Ovi podaci obavezali su nas da, koliko je u našoj moći, doprinesemo unapređenju mehanizama ranog otkrivanja ovog oboljenja, kao i da učinimo sve što možemo da informišemo građane o faktorima rizika i načinima prevencije”, kaže ona.

Ona ističe da su u okviru projekta „Pregled za sve“ do sada sve državne zdravstvene ustanove primarne i sekundarne zaštite u preko 40 gradova u Srbiji, dobile digitalne i ručne dermoskope, aparate neophodne za precizniju dijagnostiku raka kože.

“Među tim ustanovama bili su i zavodi za zdravstvenu zaštitu radnika i studenata, domovi zdravlja, kao i Klinika za polne i kožne bolesti Kliničkog centra, iz Niša”, ističe.

Projekat  “Pregled za sve”, sprovodi se već tri godine, a ove godine  fokus aktivnosti je na organizaciji besplatnih dermoskopskih pregleda za građane i informisanju građana o važnosti i načinima zaštite kože od negativnih efekata UV zračenja, koje je kao najvažnije faktore rizika raka kože ozvaničila Svetska zdravstvena organizacija.

Besplatni dermoskopski pregledi dali su i bližu sliku o situaciji na terenu kada je u pitanju incidence melanoma i preventivne navike građana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com