Obrazovanje

Besplatni udžbenici za sve đake, ne samo za beogradske

Ministar za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev kazao je u Nišu da bi svi đaci morali da imaju jednake uslove i da se besplatni udžbenici dodele svima, a ne samo školarcima iz Beograda. On je svoj stav o podeli besplatnih udžbenika osnovcima i srednjoškolcima u celoj zemlji izneo i na sednici Vlade Srbije kao i na sednici Komisije za BDP gde je bio prisutan i predsednik Aleksandar Vučić.

 

„Neprirodno je da samo Beograd dobija besplatne udžbenike za osnovne i srednje škole. Čak su deca dobila po 6.000 dinara novčanu pomoć za Novu godinu. Beograd možda zaslužuje to. Ja živim u malom mestu, u Surdulici, moja teza je da je skuplji život u manjim mestima nego u Beogradu. Zbog toga sam uvek da plate budu veće u ovim opštinama nego u Beogradu. Da neko iz male opštine odgleda fudbal, da ode u pozorište, na lečenje, da ode da se školuje, on mora da plati i prevoz do Niša ili Beograda, treba da plati stan i ostalo. Građani Beograda imaju sve to na 100 metara, i zdravstvene centre, ambulante, pozorišta, sportske terene, hale i ostalo“, istakao je Tončev.

On smatra da de dodela besplatnih udžbenika trebalo da otpočne od najsiromašnijih, a ne od najbogatijih opština. Kaže da se budžet Grada Beograda ne puni samo od Beograđana nego i zahvaljujući privredi malih sredina.

„U opštini iz koje ja dolazim imamo dve velike kompanije, „Knauf“ i „Koka kolu“. Oni imaju u našoj opštini po 40-50 radnika, gde se porez na to sliva u tu opštinu. Ali imaju oko 100 radnika zaposlenih u Beogradu, gde im je centrala, i zbog toga se puni tamo budžet“, objašnjava ministar Tončev.

Na kraju je naglasio da, dok je on na čelu ovog Ministarstva, će se zalagati da i male opštine imaju iste uslove života kao što imaju Beograđani.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Шта рећи после оваквих речи Тончева !? Ма, свака му част јер му је свака на месту, а на надлежнима је да идеје Тончева под хитно уваже и спроведу у дело.

  2. BRAVO GOSPODINE TONČEV! ALI MI IZ NE RAZVIJENIH OPŠTINA SMO SAMO GLASAČKA MASINA! BEOGRADSKI DJACI IMAJU I BESPLATNE KARTE ZA BAZEN0, I SVASTA NESTO A JUG BIĆE „STO JUZNIJE, TO TUZNIJE!“

  3. A gospodin Tončev zida li zida po tom istom Beogradu ali pod imenom supruge? More……
    Zašto ne zida po ruralnim mestima i nerazvijenim za koje se tobože zalaže?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button