Region

Besplatni plastenici za 40 žena u Svrljigu

Četrdeset žena sa područja opštine Svrljig dobilo je plastenike i kompletnu opremu za plasteničku proizvodnju u okviru projekta koji su zajedno realizovali agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, opština Svrljig i Udruženje žena „Etno forum Svrljig“.

Narodni poslanik iz Svrljiga Milija Miletić kazao je da su plastenici površine 80 kvadrata, a da je ukupna vrednost projekta u okviru kojeg su nabavljeni 2,8 miliona dinara.

 

Milija Miletić, narodni poslanik iz Svrljiga

„Na ovaj način žene koje žive na selu imaće mogućnost da proizvode ne samo za sebe i svoju porodicu, već i za tržište. One će imati siguran plasman, jer će njihove proizvode otkupljivati zemljoradnička zadruga „Svrljižanka“, izjavio je Miletić.

Prema rečima predsednice opštine Svrljig Jelene Trifunović uz pomoć donatora opština je i prethodnih godina podelila odredjeni broj plastenika ženama, tako da je i ovoga puta doneta odluka da se vlasnicama gazdinstava podele plastenici.

Predsednica Udruženja žena „Etno forum Svrljig“ Jelena Radojković istakla je da žene teško žive i u razvijenim opštinama, a posebno u nerazvijenim kakva je Svrljig.

„Ovo je način da se žene ekonomski osnaže. Uslov za dobijanje plastenika bilo je da su žene vlasnice gazdinstava i neke od njih su to sada i postale preregistracijom. Žene dobijaju samopozdaje time što postaju vlasnice imovine. One nisu više samo fizička radna snaga koja je iskorišćena. Dobijanjem vlasništva postaju zaštićene i samostalne“, kazala je Radojković.

Ženama koje su dobile plastenike na proleće će biti podeljen rasad, a prema njihovim najavama uglavnom će se baviti proizvodnjom povrća.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com