Društvo

Besplatan kurs grnčarstva

Kroz praktičan radi i savete vrhunskih grnčara, Nišlije će moći da prođu osnovne obuke iz grnčarstva koje će namenski biti razvijene i da se okušaju u izradi tradicionalnih grnčarskih proizvoda. Ovaj kurs trajaće dva i po meseca, a radionice će se održavati u Deli prostoru od 12. aprila, jednom nedeljno u trajanju od dva sata.

Negovanje tradicionalnih zanata i veština važno je za očuvanje kulturnog identiteta, a pruža priliku i za jačanje turističke atraktivnosti određenog područja.

Pokretanje ovog kursa deo je partnerstva Deli prostora sa udruženjem “Omladinski pokret za budućnost” iz Montane u Bugarskoj, u okviru projekta „Grnčarstvo za sve (CP4All)“ koji je nedavno krenuo sa realizacijom u okviru INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija koji finansira Evropska unija.

Zainteresovani se mogu prijaviti popunjavanjem prijavne forme.

Pokretanje ovog kursa deo je partnerstva Deli prostora sa udruženjem “Omladinski pokret za budućnost” iz Montane u Bugarskoj, u okviru projekta „Grnčarstvo za sve (CP4All)“ koji je nedavno krenuo sa realizacijom u okviru INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija koji finansira Evropska unija. Kako u Nišu, tako i u Montani, primenjuje se isti pristup realizaciji istih aktivnosti. Pored grnčarstva, organizuje se i obuka iz tradicionalnih folklornih igara.

“Projekat ima za cilj da poveća turističku atraktivnost grada Niša kroz osnivanje grnčarskih studija i obuke u tradicionalnom grnčarstvu i folkloru, stvarajući tako inovativan pristup zadovoljavanju rastućih zahteva mladih, odraslih i starijih zajednica, kao i turista iz velikih gradova, koji traže veštine i obogaćivanje znanja iz tradicionalnog grnčarstva i folklora. Rezultati koje učesnici budu ostvarili tokom realizacije obuka iz grnčarije i folklora biće tokom leta predstavljeni na prvom međunarodnom Sajmu grnčarstva i folklora koji će se održati na otvorenom u Nišu, uz učešće gostiju iz Bugarske. Na sajmu će biti predstavljene folklorne igre i održana aukcija grnčarije proizvedene tokom realizacije projekta koja će imati humanitarni karakter”, navode organizatori.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com