DruštvoMerošinaRegion

Berba višanja u Srbiji pri kraju, kilogram jeftiniji deset dinara nego prošle godine

Vlasnik plantaže višanja u opštini Merošina Hranislav Stojanović rekao je danas da je 99 odsto roda tog voća prodato otkupljivačima po ceni od 40 dinara, što je za 10-15 dinara jeftinije nego prošle godine iako je mineralno djubrivo bilo dva-tri puta skuplje, a značajno su poskupeli i gorivo i zaštitna sredstva.

“Višnja je prošle godine prodavana po ceni od 50 do 55 dinara po kilogramu, a ove godine po 40 dinara, a troškovi proizvodnje su daleko veći. Beremo višnju, ne da bi zaradili neki dinar, već da smanjimo gubitak. Ako je ne beremo izgubićemo 100 odsto uloženog, a ako je beremo, bar ćemo donekle umanjiti taj gubitak”, rekao je Stojanović koji je inženjer voćarstva i uzgaja višnje na 12 hektara.

On je istakao da su neki proizvodjači iz revolta sekli stabla sa rodom, a da pojedini zapuštaju voćnjake.

Takva cena višanja koju, kako je rekao, otkupljivači dogovore sa fabrikama uništava proizvodjače, a trgovcima donosi sigurnu zaradu.

Trgovci, kako je rekao otkupe višnje po 40 dinara po kilogramu i prevezu do fabrike i na kilogramu zarade osam do deset dinara, a kada je proizvodjač doveze fabrika tu uslugu plati pet dinara po kilogramu.

“Nema slobodnog tržišta, otkupljivači i fabrike dogovorom formiraju cenu”, rekao je Stojanović.

Dodao je da je drugi problem to što nema radnika i da se “puškom” traže, a da je nadnica od 4.000 do 6.000 dinara, uz obezbedjenu hranu.

Stojanović je rekao da je kraj Srbije od Niša prema jugu bio poznat po sorti oblačinska višnja, ali da nema hladnjaču niti je ta sorta zaštićena. Nekada velika hladnjača “Voćar” prodata je iz stečaja i verovatno će, prema njegovim rečima, biti prodata kao sekundarna sirovina u staro gvoždje jer država nije pomogla da se osposobi ili izgradi nova.

Niskoj ceni višnje ove godine je, kako su ocenili proizvodjači, delimično doprineo dobar rod, za 15-20 odsto veći nego prošle godine.

Preradjivači tog voća tvrde da su skupi energenti i tehnologija prerade i da ne mogu više od 40 dinara da plate kilogram višanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com