Merošina

Berba višanja na pragu, otkupna cena duplo niža od prošlogodišnje?!

Berba nadaleko poznate oblačinske višnje na području opštine Merošina trebalo bi da krene početkom naredne nedelje, ali proizvođači još ne znaju po kojoj ceni će otkupljivačima predavati ovogodišnji rod.

Direktor zadruge „Oblačinska višnja“ Dušan Miladinović kazao je da će se otkupna cena višanja u tom kraju, kao i prethodnih godina, verovatno znati onog dana kada berba krene.

„U kontaktu smo sa otkupljivačima, tražnja za višnjom postoji, međutim neizvesnost oko cene još traje. U Nišu je otkup krenuo po ceni od 40 dinara, ali tamo je višnja slabijeg kvaliteta nego u našem kraju“, kazao je Miladinović.

Prema njegovim rečima, proizvođači u merošinskom kraju smatraju da otkupna cena ne bi smela da bude manja od 50 dinara, jer sa cenom od 40 dinara pokrivaju samo osnovne troškove proizvodnje.

„Beračima se berba plaća 15 do 20 dinara po kilogramu, a isto toliko iznose troškovi obrade, osiguranja, đubriva. Nikakvu zaradu proizvođači ne bi imali sa cenom od 40 dinara“, istakao je Miladinović i dodao da je prošle godine otkupna cena višanja iznosila 80 do 90 dinara po kilogramu.

On je podsetio da se na području opštine Merošina oko 90 odsto domaćinstava bavi proizvodnjom višanja, a ovaj kraj ima oko 2.000 hektara višnjika.

„Godišnji rod višanja u našem kraju iznosi između 100.000 i 150.000 tona. Ove godine je višnja nešto sitnija, ali je kvalitet odličan. Prosečan rod po hektaru biće između 10 i 12 tona, s tim što će „ozbiljni“ proizvođača ubrati dosta više“, rekao je Miladinović.

Prema njegovim rečima, zadruga „Oblačinska višnja“ priprema se za preradu svežih višanja, ali to će moći tek naredne godine.

Međutim, kako je dodao, zadrugari će moći da prerade tek 200 do 300 tona tog voća što je „kap u moru“ ukupne proizvodnje.

U manjem broju sela u niškom kraju počela je berba višanja, a otkupljivači je plaćaju 40 dinara po kilogramu.

U gradskom Sekretarijatu za poljoprivredu kazali su da je kvalitet ovogodišnjeg roda je nešto slabiji u odnosu na prošlu godinu zbog suše u periodu sazrevanje višnje.

“Očekuje se da otkupna cena višanja u jeku berbe, u zavisnosti od kvaliteta roda, bude izmedju 30 i 60 dinara”, kazali su u Sekretarijatu i dodali da proizvođača višanja ima u svim selima na području grada, a 280 njih sarađuju sa sekretarijatom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ovo je cista laz sto se tice cena u Dudulajcu i Azbresnici ide sva visnja po ceni od 25 din.za kg.i ona radjena ekstra kvaliteta i ona koja je puna ziska i crva strasno ovo je preslo svaku meru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com