Kultura

Beogradski Šopen Fest: NOVOGODIŠNJI KONCERT U NIŠU „DVA LICA ŠOPENA“

Intrenacionalni, 12. Beogradski Šopen Fest predstavlja novogodišnji koncert „Dva lica Šopena”, sa delima velikog poljskog kompozitora, Frederika Šopena. Na zvaničnoj festivalskoj završnici, u sali Niške filharmonije, nastupiće ugledni pijanisti Nebojše Maksimović i Milan Miladinović – 27. decembra u 20 sati.

Nebojša Maksimović, vanredni je profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, gde je magistrirao je 2004. u klasi prof. Nevene Popović i u istoj klasi doktorirao kao prvi doktorant na FMU 2009. Magistrirao je i na Akademiji Santa Cecilia u Rimu, kao stipendista Vlade Italije. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu, uključujući i na Međunarodnom takmičenju u Rimu (1995, 1998), “Petar Konjović” u Beogradu 1997, Međunarodnom takmičenju u Atini 1999, EPTA u Beogradu, nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU 2002… Uspešno se bavi i rok muzikom.

Milan Miladinović je vanredni profesor klavira i istorije izvođaštva i šef Katedre za klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je završio redovne i magistarske studije, a diplomirao je i na Univerzitetu umetnosti u Berlinu i doktorirao na FMU u Beogradu. Učestvovao je na prestižnim muzičkim festivalima u SAD, kao i u regionu (Grad teatar u Budvi, NIMUS, NOMUS, BEMUS i AFEST). Laureat je brojnih domaćih i internacionalnih takmičenja i dobitnik stipendija Kraljevskog doma Karađorđevića, Kraljevine Norveške, Jamaha i nemačke DAAD. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji i inostranstvu i održava resitale – predavanja na srpskom, ruskom i engleskom jeziku.

Beogradski Šopen Fest se održava od 2012. godine u organizaciji udruženja Kreartiva iz Beograda, pod generalnim pokroviteljstvom Ambasade Republike Poljske.

Tokom proteklih sezona Festival se pozicionirao kao specifična regionalna kulturno – obrazovna manifestacija i praznik pijanizma  koji u slavu velikog poljskog kompozitora okuplja mlade i profesionalne pijaniste iz Srbije i inostranstva, sa ciljem promocije vrhunskog pijanizma i podrške mladim talentima.

U okviru ovogodišnjeg festivalskog izdanja održani su programi u eminentnim koncertnim salama u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, uz podršku  Ministarstva za kulturu i informiosanje RS, Kancelarije za mlade Grada Beograda i Ustanove Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Projekat Beogradski Šopen Fest se zvanično nalazi na listi aktivnosti Srpsko-poljske mešovite komisije za saradnju u oblasti kulture, obrazovanja i nauke za period 2021-24. godine, a osnivači  i organizatori Festivala, klavirski pedagozi Milenija Reljić i Ivana Matijević nagrađene su Ordenom Republike Poljske za zasluge u oblasti kulture, koju dodeljuje  Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i ministar kulture lično.

Novogodišnji koncert u Nišu organizuje Konzulat RP u Nišu sa udruženjem Kreartiva, u partnerstvu sa Niškom filharmonijomuz podršku Grada Niša i Poliklinike Human.

Ulaz na koncert je besplatan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com