Kultura

Beogradski pobednik – Nišlija (VIDEO)

Nišlija Bane Jovanović, profesor matematike i višedecenijski kantautor zabavne muzike, 1. novembra od 20 sati će u Pozorištu na Terazijama primiti prestižno priznanje Beogradski pobednik. Jovanović je ovo priznanje dobio kao otkriće godine u sferi zabavne i pop muzike, a tome je doprineo retrospektivni CD “Zbog tebe postojim” u izdanju diskografske kuće Diskos.

I matemika i muzika

O profesoru matematike u niškoj Umetničkoj školi, Banetu Jovanoviću, Niške vesti su pisale neposredno nakon što je izdavačka kuća Diskos objavila njegov album “Zbog tebe postojim”.

Tada nam je Jovanović rekao da je prvi bend imao još u četvrtom razredu gimnazije, a kasnije je otkrio i ljubav prema matematici i pedagoškom radu, što mu je poslednjih petnaestak godina i glavno zanimanje. Muzika koju je zavoleo od tinejdžerskih dana prati ga uporedo sa profesurom, komponuje, piše tekstove i peva. Prvi demo snimak uradio je 1994., a profesionalnije se bavi muzikom od 2000. godine. Predaje matematiku u Umetničkoj školi u Nišu i Gimnaziji u Beloj Palanci.

Beogradski pobednik i ostvarenje sna

Njegova sfera interesovanja je zabavna muzika, baš ona, koja se zadnjih decenija ne neguje u našoj zemlji, iako ima puno poklonika. Kaže sa su mu uzori legende zabavne muzike poput Mikija Jevremovića, Đorđa Marjanovića, Maje Odžaklijevske. Sa Majom će se, 1. novembra u Beogradu i popeti na binu Pozorišta na Terazijama jer će i ona primiti ovu prestižnu nagradu. Na taj način će se, kako kaže, ostvariti i njegov davno sanjani dečaki san.

“Samim tim što nagradu Beogradski pobednik dobijaju najuspešnije ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije, mnogo znači. Spisak učesnika koji sam video je zaista impozantan. Album “Zbog tebe postojim” je presek mog višegodišnjeg rada, jer su tu pesme koje sam izvodio na festivalima od 1998. godine do danas. Taj album je, po anketi gledalaca 63 lokalne i regionalne TV stanice pre mesec dana proglašen najuspešnijim i najpopularnijim albumom zabavne muzike u Srbiji i regionu”, objašnjava Jovanović kako je ušao na listu nominovanih. Ovu anektu sprovela je beogradska televizija Studio B.

Statua Beogradski pobednik dodeljuje se već 15 godina, i to stvaraocima u oblasti kulture: književnosti, filma, muzike, sportistima kao i voditeljima najgledanijih TV emisija. Jovanović kaže da će ove godine nagradu iz oblasti književnosti dobiti i Dobrica Erić, a za oblast pop i rock muzike, dobitnici će biti, osim Maje Odžaklijevske i Neverne bebe, Van Gog, Piloti, Frajle, Galija i Jelena Tomašević.

 

“Ovom nagradom sam ja karijeru, na neki način, zaokružio i izašao iz lokalnih okvira. Muzika koju radim nije komercijalna i malo je ima, “Novi fosili”, “Crvena jabuka”, “Magazin”, takve vrste muzike uz koju smo odrastali, takoreći više i nema. U izboru najuspešnijeg albuma za 2017. godinu bilo je drugih žanrova, ali u mojoj kategoriji nisam imao veliku konkurenciju”, otkriva niški profesor i kantautor.

Festivali i nagrade

Bane Jovanović je do sada imao uspešne nastupe na muzičkim festivalima koji neguju zabavnu muziku u Štipu, 1998. godine, Beogradskom proleću 2000. godine, festivalu Sun flower u Zrenjaninu 2005. godine,  Fezam u Šapcu 2011., 2014. i 2016. godine i festivalu Majsko leto, koji je održan ove godine u Beogradu.

Do sada je dobijao nagrade za najbolji teskt, treću nagradu za najbolj kompoziciju, specijalnu plaketu za doprinos festivalu u Šapcu, nagradu za negovanje pop zvuka, a na ovogodišnjem Majskom letu dobio je najgradu za najbolji stajling, kaže uz osmeh.

Planovi

Ova nagrada je Jovanoviću podstreh za dalji rad, kaže da priprema novi album na kome će se naći i kompozicija Baneta Radulovića “Te noći kakva si bila” a počeo je i saradnju  sa mladim niškim muzičarem Markom Stojkovićem.

Pesmu koju će Bane izvesti na svečanoj ceremoniji dodele Beogradskog pobednika u Pozorištu na Terazijama možete pogledati ovde.

http://www.youtube.com/watch?v=033BhB5mLWg&feature=share

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com