Region

“Belmužijada” u Svrljigu privlači i strane turiste

Ovogodišnja, četrnaesta po redu,  “Belmužijada”  se održava u Svrljigu od  2.  do 5. avgusta, a organizatori su najavili veći broj sadržaja u odnosu na dosadašnje manifestacije. Očekuju i veći broj učesnika i posetilaca, a mnogi od njih će doći i iz drugih zemalja.

“Tih dana Svrljig će biti centar sveta, centar svih događanja, gde će biti ponuđeno sve ono što, svakako treba videti i probati, od lepota svrljiškog kraja, pećina, manastira, narodne nošnje, najkvalitetnije pite, najboljeg belmuža, sira, kačkavalja iz svrljiškog kraja”,  istakao na promociji manifestacije “Belmužijada” koja je održana u Nišu narodni poslanik Milija Miletić.

 

Foto: V. P.

Na promociji je istaknuto da je ovo  ujedno i turističko-privredna manifestacija u okviru koje će biti održan i sajam nameštaja i tekstila. U okviru pratećih programa biće održan i sabor gajdaša kao i izbor najlepše pastirice. Gostima će se domaćini predstaviti i starim zanatima,  starim svrljiškim jelima, pastirskim igrama. Subotu uveče, obeležiće koncert Milice Todorović, a nedelju, poslednjeg dana Belmužijade, nastupiće Halid Bešlić.

“Prve večeri nastupaće i Topli maj bend iz Niša i to je jedna lepa tradicija, koja se pokazala uspešnom, da pozivamo bendove koji imaju veze sa Svrljigom, rodom su iz Svrljiga ili imaju poreklo, pa na taj način promovišemo i naše Svrljižane. Očekuje nas i nastup Teodore Đorđević, mladoj umetnici iz Svrljiga”,  naglasila je predsednica opštine Svrljig, Jelena Trifunović. “Trudimo se da kroz ovu manifestaciju, pored turista, podrške koju pružamo privrednicima i poljoprivrednim proizvođačima, šansu pružimo i mladim umetnicima koji žele da se predstave i promovišu”.

Organizatori očekuju veliki broj gostiju iz gotovo cele Srbije, susedne Bugarske, Makedonije, Grčke, a prema procenama, očekuje se da u Svrljig dođe preko 100 hiljada posetilaca.

Za vreme Belmužijade biće održana i mnogobrojna takmičenja što će posetioce manifestacije dodatno zabaviti.

Foto: V. P.

“Goste svake godine očekuju i novine. Na štandu od broja 17 do 21 biće organizovana nagradna igra, za sve ljude koji kupe belmuž”, dodaje Jelena Trifunović. “Nagrade su interesantne i atraktivne. Jedna od novina je i organizovan obilazak svrljiškog kraja, Niševačke klisure, odnosno klisure u delu sela Niševac i Prekonoške pećine, što je jedna od uvedenih novina, a namenjena je planinarskim društvima kojima mogu da se pridruže i ostali ljubitelji prirode”.

Narodni poslanik Milija Miletić je iskoristio ovu priliku da pozove sve  da dođu  u Svrljig 2, 3. i 4. avgusta, “da dođu u najlepšu opštinu u Srbiji, da probaju svrljiški belmuž i sve ono što vredi”, kazao je Miletić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com