Društvo

BELMUŽIJADA počela izborom NAJMLAĐIH I NAJLEPŠIH pastirica

XIV Belmužijada u Svrljigu počela je izborim najmlađih pastirica, što je godinama ustaljena praksa. Njih blizu šezdeset takmičilo se za najlepšu, to je i bilo najteže – izabrati je.

Pobednica prve večeri Belmužijade u kategoriji namlađih devojčica je Miljana Đorđević, već sutra uveče sledi starija kategorija, dok će oni najozbijniji imati svoju šansu poslednje večeri ove svrljiške manifestacije, tada će pored najlepše pastirice biti izabran i najlepši pastir. Interesantno je da se danas već govori o tome da trenutno ima više prijavljenih “pastira” za to izborno veče nego lepih mladih Svrljižanki koje će se utrkivati za titulu najlepše.

Izbor najmlađih pastirica uvek izazove veliku pažnju, jer upravo one imaju najbolju i  najverniju publiku. Navijalo se tu iz sveg glasa, a neke od devojčica su i dodatno bile ohrabrene glasnim aplauzom iz publike. Neke su pak uplašene, mnoge i uplakane prošetale zamišljenom pistom ali u jednom se slažu svi: bila je to jedna od najlepših slika ovogodišnje Belmužijade.

Mis pastirice, foto: M. Miladinović

Mame su se potrudile da male lepotice izađu spremnije nego ikada. Mnoge od njih imale su frizure na kojima bi im pozavidele i starije dame, a vodilo se računa i o nakitu koje su devojčice nosile, jer su upravo za ovu priliku neke od njih i dobile “dukate”. Nekima je pak cucla bila ukras, mama sa jedne a tata sa druge strane, nosio se i po koji ćup sa vodom sve u nameri da se dočaraju ona stara vremena koja ne damo zaboravu.

Žiri koji je bio na mukama, ocenjivao je baš sve, od hoda preko izgleda i samopouzdanja devojčica. Odluka ko je nalepša mala pastirica, doneta je jednoglasno.

Foto: Miša Jović (ovogodišnji žiri)

Žiri su činili: Dragica Radović, načelnica turističe inspekcije; Violeta Jović, pisac;  prošlogodišnja najleša pastirica, Petra Miletić; Maja Vodeničarski, menadžer Modne kuće Cameleon; Borivoje Petković, vlasnik Modne kuće Kasker iz Svrljiga i Aleksandar Petković, fotograf iz Svrljiga.

“Što se mene tiče, sve su pobedile! One koje su satima po nesnosnoj vrućini i omorini pred kišu gordo nosile narodnu nošnju sa Svrljiških planina, vunene čarape i opanke, želeći da pokažu lepotu narodnog stvaralaštva i veštinu vrednih ruku svojih baka, prabaka, čukunbaka i lepotu svog detinjstva pretočenog u smeh. Istopila sam se, više od miline, manje od vrućine. Moj Svrljig čuva ono samo svoje, što u svetu nema”, napisala je na svom Facebook profilu nakon izbora Violeta Jović.

Posle izbora za najlepšu pastiricu usledio je. ,,Sabor gajdaša balkanskih zemalja” koji je prekinut zbog lošeg vremena, tako da su sve aktivnosti odložene, kao i otvaranje ,,Sajma nameštaja i tekstila jugoistočne Srbije”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com