Društvo

Beli šlemovi i motivi otpisanih obeležili sedmi protest u Brzom Brodu (FOTO+VIDEO)

Stanovnici Brzog Broda protestovali su sedmi put, protiv odluke Elektromreže Srbije da postavi dalekovode odmah pored Nišave, gde se nalaze i sportski tereni, crkva, škola i vrtić. U jednom od masovnijih protesta do sada gradjani Brzog Broda opet su apelovali na nadlezne da razmotri njihov zahtev više puta ponavljan, da umesto nadzemne elektro mreže kroz naselje bude postavljena podzemna elektro mreža kao i u ostalim delovima grada.

Oni su pozvali predstavnike grada i Elektromreže Srbije na javnu debatu ili bilo koji drugi vid sastanka kako bi se naslo rešenje za njihov problem.

Istakli su da su spremili stručnu analizu profesora Fakulteta zaštite na radu vezanu za brojne moguće nepravilnosti koje su načinjene i najavili da će je ubrzo plasirati svim medijima.

Simbolično uz muziku otpisanih ponovo su blokirali Bulevar svetog cara Konstantina, a jedan od gradjana je rekao:

“Mnogi su nas u startu otpisali, ali eov nas, tu smo, spremni za povreatak na početak. Pravno, stručno, za stolom, a ne na ulici.”

Na pitanje koje značenje imaju beli šlemovi sa znakom opasnosti, rekli su nam: “VIDIMO SE NA GRADILIŠTU”.

EMS tvrdi da je sve što se odnosi na gradnju dalekovoda u tom naselju uradjeno po zakonu, ali da to nije istina, kazali su oni na protestu.

Zakon je prekršen time što je studiju uticaja na životnu sredinu radio Elektroistok, što predstavlja sukob interesa jer je to „ćerka firma“ Elektroprivrede Srbije. Prema njenim rečima, istekle su i mnoge dozvole koje je EMS dobijao od javnih preduzeća, a i članove komisije nisu činili ljudi iz struke, pa samim tim i ne mogu da pričaju o elektromagnetnim zračenjima.

Da podsetimo, zbog izgradnje dalekovoda snage dva puta 110 kilovolti, stanovnici Brzog Broda više puta su protestovali u proteklih mesec dana i blokirali saobraćaj na Bulevaru svetog cara Konstantina koji povezuje Niš i Nišku Banju. Meštani su rupu namenjenu električnom stubu, vrlo brzo nakon što je iskopana, zatrpali i na tom mestu stavili krst, kao znak da su tu sahranili dalekovod.

Stanovnici niškog naselja Brzi Brod prošlog petka nisu dozvolili nastavak gradnje dalekovoda, zbog čega je intervenisao veliki broj pripadnika niške policije i komunalne milicije. Posle skoro tročasovnog ubedjivanja, policajci i komunalni policajci su se povukli, a sa gradilišta su otišli i radnici i kamion izvodjača radova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com