Kultura

Beldoch eho u Nišu

Turneja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs predstaviće u Niškom kulturnom centru 8 najznačajnijih filmova iz programa 13. izdanja ovog festivala održanog 2020. godine. Publika će biti u prilici da besplatno pogleda zanimljiv izbor dugometražnih dokumentarnih filmova iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim filmskim festivalima.

UTORAK, 9.MART 2021, GODINE U 18:00

 Otac Arsenije / Father Arsenie, Svetlana Cemin – Srbija, SAD – 2019 – 42′

Trailer:

Nedavno prebačen u Manastir Ribnica pored Mionice, posle skoro 28 godina provedenih u monaškom životu, otac Arsenije, Beograđanin, kultna ličnost iz 80-ih, radi na obnovi i stvaranju duhovnog i kulturnog centra, koji je početkom 19. veka bio potpuno uništen od strane Turaka. Kroz prisećanja o svojoj kompleksnoj prošlosti, otac Arsenije nas uvodi u svoj svakodnevni život, te se isprepletne scene povezuju kroz njegove dnevne monaške aktivnosti u kojima su molitve, služba i negovanje pravoslavlja na prvom mestu.

UTORAK, 9.MART 2021, GODINE U 19:00

Za Samu / For Sama, Waad al-Kateab, Edward Watts – VB – 2019 – 95′

Trailer:

Film nominovan za Oskara. U obliku ljubavnog pisma mlade majke svojoj ćerki, ovaj film govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Alepu u Siriji, tokom kojih se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu, dok se kataklizmički sukob razvija oko nje. Njena kamera beleži neverovatne priče o gubitku, smehu i preživljavanju dok se Waad bori s nemogućim izborom – da li da pobegne iz grada kako bi zaštitila život svoje ćerke, u situaciji u kojoj napuštanje grada znači napuštanje borbe za slobodu kojoj je već toliko toga žrtvovala.

SREDA, 10.MART 2021, GODINE U 18:00

Udarna vest / Breaking News, Tomáš Bojar – Češka Republika – 2018 – 73′

Trailer:

Jedan dan, dve redakcije, jedan događaj koji je izazvao pažnju javnosti. Očekuje se da će češki predsednik večeras jasno reći da li će se kandidovati za novi mandat, svoju odluku će objaviti prilikom obraćanja grupi svojih simpatizera i pristalica okupljenih u Praškom dvorcu. Novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju događaju, a o odluci predsednika biće obavešteni tek sutradan. To očigledno izaziva njihovo interesovanje i žele da dobiju informacije večeras.

SREDA, 10.MART 2021, GODINE U 19:30

Radijska tišina / Radio Silence, Juliana Fanjul – Švajcarska, Meksiko – 2019 – 78′

Trailer:

Marta 2015. godine, zbog političkog pritiska i pod lažnim izgovorima, Karmen Aristegi, glavni glas nezavisnog novinarstva u Meksiku, otpuštena je sa svojim timom iz radio-stanice MVS. Sledećeg dana više od 200.000 ljudi demonstrira i potpisuje peticiju kojom poziva na njen povratak u etar i kraj cenzure. Uprkos ovoj izuzetnoj mobilizaciji, stanica ne popušta.

ČETVRTAK, 11.MART 2021, GODINE U 18:00

Viktorija / Victoria, Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer, Isabelle Tollenaere – Belgija – 2019 – 71′

Trailer:

U pustinji Južne Kalifornije nalazi se nedovršeni grad Kalifornija Siti. Bio je to unapred dizajnirani grad, prvobitno zamišljen da bude ogledalo Los Anđelesa po veličini i broju stanovništva, ali nikad nije završen. U centru Viktorije stoji Lašej T. Voren, koji je iza sebe ostavio svoju burnu prošlost u LA-u kako bi ponovo započeo unutar ove mreže hiljada razrušenih ulica. Lašej se tvrdoglavo kreće pešice kroz ovaj ogromni grad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com