Kultura

Bećković pred prepunom salom niškog Narodnog pozorišta čitao stihove

Knjiga opstaje uprkos računarima i pametnim telefonima. Isto tako, poezija se čita, uprkos tome što na sve strane možemo da čujemo kako su pesnici odavno otpevali svoje. Ovo večeras je jedan veliki demanti cele te priče – rekao je akademik Matija Bećković gosujući u niškom Narodnom pozorištu gde je u u okviru programa “Poezija uživo“ predstavljeno i novo izdanje knjige „100 mojih portreta“ u izdanju kompanije “Novosti.

Ponedeljak veče ljubitelji poezije rezervisali su za najpoznatijeg srpskog pesnika koji je pred prepunom salom recitovao stihove iz svog opusa. Posebnom pažnjom i najvećim aplauzom ispraćeni su stihovi koje je akademik stotinu posvetio svojoj “braći po peru” i velikim Nišlijama – Branku Miljkoviću i Dušanu Radoviću. U knjizi koju je pred Nišlijama promovisao, Bećković na atipičan način sagledava stotinak velika, svojih kolega, prijatelja i savremenika, portretišići ih je toplo i iskreno, baš onako kako ih je, kako sam kaže, i doživeo.

“Sve što sam zabeležio kao njihove reči to sam i zapamtio. Više puta sam rekao da je čovek ono što pamti. Ne znamo zašto smo nešto zapamtili, a toliko toga zaboravljamo, što se činilo da je važnije i bitnije. Zapamtili smo neku reč ili neki gest. Što sam popamtio to sam i popisao”, priča Bećković.

On kaže da se u odnosu da prijateljima kojih više nema ništa nije promenilo, i da se sa njima više druži nego sa onima koji su i dalje živi.

– Ja sam se uvek družio sa starijima od sebe, a nikad nisam razmišljao da bih mogao ostati sam. Tako se nagomilalo mnogo tih ljudi sa kojima sam proveo život, a koji su napustili ovaj svet. Međutim, u mom odnosu sa njima se ništa nije promenilo, više se sa njima družim, nego sa živima. U mojim godinama obično godi da pišete neke memoare, a ja sam pomislio da bi bilo primerenije da ja celu tu usmenu ostavštinu zabeležim. Nisam ništa izmišljao i lagao. Svi su oni na nebu i slušaju hoću li sada nekog da izdvajam pa ne bi h da napravim svađu gore, svi su doživljeni na svoj način – rekao je Bećković za „Novosti“.

Niška publika uživala je u noći poezije, a sve karte bile su rasprodate.

“Matija je zaista jedan od naših najvećih pesnika koji su još živi, a slušati ga uživo zaista je neprocenjivo”, kaže Draga C.

Oni koji nisu mogli da dođu do karte ili su bili sprečeni da dođu u niški teatar, mogli su da slušaju uživo prenos na drugom programu Radio Beograda, koji i organizuje programski ciklus, u kojem naši najbolji pesnici govore svoju poeziju.

“Poezija uživo” se uglavnom održava u beogradskoj Kolarčevoj zadužbini, a ovog puta je “decentralizovana” i stiže u Niš.
Bećković je svoju prvu pesmu štampao je kao gimnazijalac 1957. godine u listu Mlada kultura. Od 1957. godine do danas objavio je više desetina pesama, poema, beseda, zapisa, studija. Prozni i poetski tekstovi Matije Bećkovića priređivani su za pozorište i izvođeni na domaćim i stranim scenama.
Za svoju poeziju Matija Bećković je dobio mnoge nagrade, među kojima su: Oktobarska, Sedmojulska, Prosvetina, Nolitova, Bigzova, Plaketa Narodnog pozorišta, Zmajeva nagrada, Disovo proleće i druge.

Nedavno mu je zbog političkih stavova zabranjen ulazak u rodnu Crnu Goru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com