Društvo

Bdenje i paljenje Badnjaka u Sabornoj crkvi – Ovo je blagosloven dan

Nišlije su večeras uz sve mere predostrožnosti zbog epidemije korone prisustvovale Bdenju u niškom Sabornom hramu u susret najradosnijem prazniku Božiću, nakon čega je u porti crkve tredicionalno paljen Badnjak. Sveštenstvu Sabornog hrama, saluživao je hor NCPD “Branko”.

Građani su doneli svoje badnjake kako bi ih priložili na vatru koja je zapaljena u porti kao simbol vatre koju su pastiri i Josif zapalili u vitlejemskoj pećini kada se Isus rodio. Varnice koje su poletele u nebo su najavile poseban događaj. Prema rečima starešine Sabornog hrama, protojereja-stavrofora Branislava Cincarevića, smisao i poruka ovoga praznika je da Bog silazi na zemlju. Zemlja je najsvetlija tačka u orbiti jer je Bog izabrao Zemlju da ona bude podnožje njegovim nogama i zato čuvajmo ovaj svet, našu zemlju, prirodu.

“Godine koje živimo brojimo od rođenja Isusa i zato je to vododelnica zato je ovo blagosloveni dan, dan koji priziva sve nas i uči nas dvema istinima. Prva istina je da je bog sišao u ovaj svet, vreme i prostor i ako u ono vreme nisu vladale epidemije, ali je vladala opaka Rimska imperija, koja je samo za jednu noć preko 14.000 vitlajemske dece pobila da bi Hrista ubila. Eto, bogočovek je taj koji nas uči da silazi i sa neba na zemlju da bi nas sa zemlje uzneo u nebo“, kazao je starešina Sabornog hrama otac Cincarević .

 

Foto: V.P.

Druga istina je jednako važna kao i ova, dodao je otac Cincarević, a to je da je porodica svetinja života.

Foto: V.P.

„Večeras u svojim domovima upalićete vitlejemski plamen da zagreje vaša srca, da nas sve oslobodi, da nam da snage da u ovim vremenima iskušenja koja su nas zadesila opstanemo i ostanemo ljudi, kao narod Božiji, po rečima našeg patrijarha Pavla, koji je tražio od nas da budemo ljudi. Da slaveći ime Gospodnje gledamo u nebo jer čovek nije ništa drugo čelovjek – čelom gleda u večnost“, poručio je otac Cincarević.

 

Foto: V.P.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Оно што сам видео синоћ у Саборној Цркви, главном нашем православном храму, са оноликом гомилом скоројевићких напредних примитиваца на челу са г-Џом градоначелницом и “укусно одевеним” супругом који је једва дисао у неком претесном карираном 3/4 капутићу- док су без маски позирали на степеништу за “фото сешн” (да се види раскош и “моћ”)- уз гомилу (са горе-поменутима), као и свештеним лицима БЕЗ МАСКИ, па тек ВАТРОМЕТ (?!?)-СРАМОТА! То нема везе са Православљем. СКАНДАЛОЗНО и претужно како накарадно мењамо традицију, веру- и како се овце понашају.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com