Društvo

Bazilika nije deponija!

Loše navike pojedinih Nišlija, jako je teško promeniti i iskoreniti. Pogotovo ako, iz neobjašnjivog razloga, vizantijska bazilika, u naselju Jagodin mala, koja datira još iz 5. veka, nekoga podseća na savršeno mesto za odlaganje otpada.

Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niš, istakao je da je redovna pojava, da samo mesec i po dana nakon čišćenja, bazilika opet bude puna smeća.

„Jednostavno sugrađani naši prljaju. Koliko god da se to čisti, mislim da je najosnovniji problem u našim sugrađanima“, rekao je Parlić.

On je dodao da je loša higijena generalno jedan od većih problema u čitavom gradu.

„Mogu da kažem da je higijena uvek bila slabije ocenjena u istraživanjima koja smo radili. Nišlije moraju da povedu računa o tome. Mediana može da čisti non stop, ali nema svrhe ako ljudi konstantno izbacuju đubre i svoj otpad tamo gde mu nije mesto“, poručio je Parlić.

Fotografija: Milan Novaković

Da razni medijski apeli, ograda, table, upozorenja i čišćenje smeća po dva, tri puta godišnje, ne menjaju mnogo svest onih koji redovno baziliku pune otpadom, saglasna je i Ljiljana Berić, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

„Mi planiramo da uradimo i projekat osvetljenja, dodatnog ograđivanja i postavljanja video-nadzora oko bazilike. Mora to da se osvetli, da se dodatno skrene pažnja na taj prostor. Nema druge. Ili jednostavno da se postavi dodatna ograda i zatvori za javnost, ali to nije poenta“, istakla je Ljiljana Berić.

Ova rаnovizаntijskа bazilika predstаvljа jedinstveni nаlаz otkriven nа kаsnoаntičkoj nekropoli u niškom nаselju Jаgodin mаlа. A ovakvi prizori razbacanog smeća, očigledno predstavljaju odnos pojedinih naših sugrađana prema istoriji i kulturi našeg grada.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close