DruštvoMoja priča

Bankarka iz Niša posao u Dubaiju i Kini zamenila pletenjem

Između posla u banci u Nišu, poslova u Dubaiju i Kini i pletenja Nišlijka Nataša Bogosavljević odlučila se za pletenje i time se vrlo uspešno bavi poslednje tri godine.

Za njenu karijeru, može se reći da je zaista nesvakidašnja, jer se za ručni rad opredelila nakon višegodišnjeg rada u jednoj stranoj banci u Nišu, trogodišnjeg rada u Dubaju i tromesečnog rada u Kini.

Njene džempere, prsluke, kape, šalove, kardigane i druge proizvode od vunice naručuju sada ne samo naši ljudi, već i kupci u Americi i Kanadi.
Pre nego što se ozbiljno posvetila pletenju ova Nišlijka radila je u banci na poslovima kontrole, ali tim poslom nije bila zadovoljna.

“Odluku da se bavim pletenjem nisam donela preko noći, već je reč o ideji o kojoj sam razmišljala duže vreme. Nisam bila zadovoljna poslom u banci, nije bio kreativan i nisam mogla da se pomirim sa tim da ću tamo dočekati penziju. U vreme kad sam intenzivno razmišljala gde da krenem dalje, klijentkinja koja je došla da otvori račun mi je ispričala da njena ćerka radi u Dubaiju, što mi je dalo ideju da odem tamo. Pronašla sam preko oglasa posao konobarice u jednom restoranu i otišla“, kazala je Bogosavljević.

U Dubaiju je vrlo brzo promenila posao i zaposlila se kao recepcionar u klubu, a potom je napredovala u šefa te službe.

“Bila sam zadovoljna životom u Arapskim Emiratima, ali sam se poslet tri godine vratila u Niš zbog porodičnih obaveza. Planirala sam da od ušteđevine kupim kuću na selu Rsovci odakle je moj otac, ali mi je neko od ukućana rekao da ću, ukoliko odem da živim tamo morati da imam vunene čarape, prsluke i džempere. Bio je to za izazov za i rekla sam: “U redu, imaću ih i to ću ih sama isplesti”, rekla je Bogosavljević.

Prva stvar koju je uradila bile su vunene čarape, iako njih nije ni malo lako isplesti jer se za pletenje koristi pet igala.

“Čarape sam započela da pletem uz pomoć klipova sa jutjuba, a baba mi je pomogla da ih završim jer me je naučila kako se radi peta, a to je najkomplikovaniji deo. Baba je bila veoma dobra pletilja, tako da sam od nje nasledila talenat za taj posao i praktično nastavljam da čuvam porodičnu tradiciju”, izjavila je Bogosavljević.

Pletenju se ozbiljno posvetila nakon povratka iz Kine, a za tu zemlju kaže da joj je bila inspiracija zbog brojnih proizvoda koje njeni stanovnici izrađuju od vunice.

“Tamo sam uradila rajfešluse i vrećice za džemere sa svojim zaštitnim znakom cvetićem, a po povratku u Srbiju krenula sam ozbiljno da pletem. Ne bavim se time kao hobijem, u smislu da pletem kad imam slobodno vreme, već odmah ujutru, posle doručka uzimam vunicu i iglu u ruke i radim”, objasnila je.

Ne plete ukrasne stvari, već samo praktične, nešto što bih i sama volela da ima.

“Neke stvari pletem po narudžbini, a neke sama osmislim. Trudim se da razvijam svoj brend “VOH desingn by Nata”. Zbog pletenja sam odustala od povratka u Dubai. Namerava da od ručnog rada napravim ozbiljan biznis pošto je to posao koji me ispunjava, a uz to od njega može i da pristojno zaradi”, rekla je Bogosavljević.

Sezona nošenja zimske garderobe je u punom jeku, pa Nataša razmišlja da potraži pomoć još neke pletilje jer, kako kaže, sa „dve ruke“ ne može da stigne da stigne da uradi sve porudžbine.

_________________________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta „Oni osvajaju Niš“ koji je podržan od strane GO Medijana u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com