Društvo

Banka Hrane Niš: Jedan od osnovnih ciljeva je sprečavanje rasipanja i bacanje hrane

U Nišu u Organizaciji PROTECTA održana je  konferenciju za medije kako bi upoznali javnost sa aktivnostima sprovedenim u okviru projekta „Banka Hrane Niš“ i planovima ove novoosnovane humanitarne organizacije.

Inicijativu za osnivanje Banke Hrane Niš ie podržao Grad Niš i program Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP), u okviru Platforme za odgovorno upravljanje javnim finansijama koju finansira vlada Švedske.

Do sada realizovane aktivnosti su obuhvatile informisanje javnosti i podizanje svesti građana o uticaju otpada od hrane na kvalitet života i životne sredine; Kreiranje mehanizma za smanjivanje otpada od hrane u skladu sa principima cirkularne ekonomije na teritoriji grada Niša; i registrovanje i uspostavljanje same Banke Hrane Niš.

Uspostavljena je i uspešna saradnja sa Bankama hrane u regionu, pre svega bankama hrane Makedonije i Bosne i Hercegovine, a Banka Hrane Niš je dobila poziv da kao najmlađa Banka hrane u regionu postane članica Federacije Banaka Hrane Srbije. Do sada je organizovana i jedna distribucija hrane koja je obuhvatila kao korisnike humanitarna udruženja iz Niša, Svrljiga i Doljevca.

Promoteri Banke Hrane Niš su poznati niški TV voditelj Dragan Žika Stojanović, glumac Narodnog pozorišta Miroljub Riki Nedović i pevač grupe Kerber Goran Gale Šepa, a svi zainteresovani građani koji žele da saznaju više o bankama hrane kao održivom rešenju za socijalne i ekološke probleme mogu pogledati edukativni film na tu temu.

“Jedan od osnovnih ciljeva Banke Hrane Niš je sprečavanje rasipanja i bacanje hrane, a misija podrazumeva širenja kulture davanja, promovisanje solidarnosti među građanima, podizanje svesti o problemu siromaštva u Srbiji i podsticanje društveno-odgovornog poslovanja i širenje filantropije”.

“Banka Hrane Niš funkcioniše po principima po kojima funkcionišu sve Banke hrane u svetu, što podrazumeva prikupljanje donacija u hrani od strane kompanija koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hrane i dalja distribucija te hrane preko institucija i organizacija do krajnih korisnika. Banka hrane Niš neće vršiti distribuciju hrane direktno ugroženim licima, već će to činiti posredstvom uspostavljenih mehanizama u saradnji sa mrežom lokalnih udruženja i socijalnih ustanova koje rade sa siromašnom populacijom (domovi i zavodi za decu, prihvatilista za decu i odrasla lica, humanitarne organizacije”, saopštili iz ove organizacije.

PROTECTA je i ovog puta pozvala sve zainteresovane privredne subjekte i građane da podrže rad „Banke Hrane Niš“ i na taj način utiču na smanjenje bacanja i rasipanja hrane, a u cilju zadovoljenja osnovnih životnih potreba najsiromašnijeg dela stanovništva.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com