Društvo

Banka hrane donirala pakete namirnica za 3000 porodica sa juga

Donaciju od 7 tona hrane, dobili su socijalno najugroženiji građani Niša i Južne Srbije, tačnije opštine Hadžin Han, u okviru nacionalne kampanje „Spasimo Hranu, Spasimo Humanost“. Banku Hrane Niš je u ovoj akciji podržao i Grad Niš. Vrednost donacije iznosi 7 miliona dinara, po paketu 3000 dinara.

Ovom donacijom biće obuhvaćeno preko 1500 porodica i petnaest udruženja iz Niša, uključujući Vranje, Prokuplje, Vlasotince, Vučje i ostala manja mesta.

U paketima se nalaze mamirnice poput začina, majoneza, kafe i supe.

“Imajući u vidu materijalnu i socijalnu strukturu žitelja opštine Gadžin Han, nego i celog Zaplanja, ovo je ogromna pomoć za 100 najugroženijih porodica. Prevashodno, to su korisnici stalne novčane pomoći. Na prvi pogled, paketi su vrlo luksuzni. Zadovoljan sam i sastavom i kvalitetom, kazao je Zoran Todorović, direktor Centra za socijalni rad, Hadžin Han.

Distribuciji hrane prisustvovali su predstavnici Grada Niša, predstavnik Banke Hrane Niš i predstavnici udruženja iz Niša kojima je donacija namenjena.

“Vrednost donacije je 7 miliona, a vrednost jednog paketa je 3000 dinara. Nastavićemo svoju saradnju sa Bankom hrane jer grad Niš je partner u ovom projektu. Svi oni koji su prepoznati kao najranjivija kategorija, prema evidenciji koju imamo iz Centra za socijalni rad i predstvnika Udruženja boraca, dobiće svoje pakete”, kazala je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice.

Gubici hrane i bačena hrana u Srbiji

Prema istraživanju koje je 2019. godine objavio Centar za unapređenje životne sredine iz Beograda, u Srbiji se svake godine u domaćinstvima baci oko 250. 000 tona hrane. To znači da svaki stanovnik Srbije godišnje baci oko 35 grama hrane vredne najmanje 100. 000 dinara. Time se u Srbiji baci u vetar 700 milina evra. Najviše se baci hleba -10 kg, zatim mesa -7kg, mleka -7l i 6kg povrća – 5kg.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com