Kultura

„Balkanskom bordelu“ nagrada Internacionalnog teatarskog Nišvil džez festivala

Po oceni žirija nagrada Internacionalnog teatarskog Nišvil džez festivala pripala je “Balkanskom bordelu” Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj. Nagrada za najbolju upotrebu muzike dodeljena je predstavi „Crnila remiks“ Jordana Simonova iz Skoplja, a za specijalno pominjanje za predstavu „Scooootch!“ Ameli Poirije iz Francuske.

 

“Bilo je veoma pozitivno iskustvo pratiti program ovogodišnjeg Internacionalnog teatarskog Nišvil džez festivala. Osam izvedenih predstava bilo je raznovrsno i uzbudljivo za videti neke od izuzetno talentovanih umetničkih pojava. Takođe, program je sadržao i snažna dela već etabliranih umetnika. Kvalitetu svega viđenog doprinela je i ambijentalna atmosfera festivala.”, saopštio je žiri.

Predstava “Balkanski bordel” je bazirana na Eshilovoj trilogiji „Orestija“. Dramaturgija predstave sadrži i savremenost aktuelnog trenutka u istoriji Evrope, pogotovo Balkana, na kojem su skorašnji ratovi ostavili ozbiljne posledice.

“„Balkanski bordelo“ predstavlja izuzetan rad umetnika koji su uspeli ne samo da ispričaju priču, nego da nas uvuku duboko u svet sukoba između roditelja i dece, muškaraca i žena, moćnih i običnih ljudi, Istoka i Zapada… Svi pozorišni elementi predstave su veoma dobro izbalansirani i predvođeni briljantnim glumačkim kreacijama.”, ocena je žirija.

Predstava„Crnila remiks“ je vrlo originalna po tome što angažuje elemente rep muzike u jukstapoziciji sa tradicionalnim makedonskim vokalnim stilovima. Puna je prelepih melodija, ritmova i dinamike, koji proizvode svojevrsnu hip-hop operu, izazivajući snažne emocije.

Žiri se odlučio i za specijalno pominjanje za predstavu „Scooootch!“ Ameli Poirije  za veštu i razigranu upotrebu muzike i oblikovanje zvuka koji je na organski način ukomponovan u izvođenje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com