KulturaVideo

Balkansko folklorno nasleđe u pograničnim regionima (VIDEO)

Studentski kulturni centar realizuje projekat koji se finansira iz IPA fonda, kroz koji će sa partnerima iz Bugarske predstaviti nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. Naši folklorci će bugarskim kolegama predstviti igre iz Srbije, dok će oni naučiti naše folklorce njihove tradicionalne folklorne igre.

 

“Ono što jeste nama zadatak jeste da naučimo  jedni druge šta su sličnosti, a šta razlike u našem folklornom nasleđu, ali takođe i da putem društvenih mreža, publikacija, predstavimo široj javnosti sve ono što je zajedničko i da naučimo koliko je naša kultura bogata, raznovrsna, koliko su nošnje bile nekada kvalitetne i koliko mi kao narod i dan danas vodimo računa da predstavimo identitet kako srpskog tako i bugarskog naroda”, rekla je direktorka SKC Dragana Petković.

Jedna od aktivnosti ovog opsežnog projekta je istraživanje i publikovanje jedne folklorne brošure koja se bavi temom zajedničkog kulturnog folklornog nasleđa sa pograničnog regiona Bugarske i Srbije.

“Ovo istraživanje je već završeno, očekujemo da nam partneri iz Bugarske takođe donesu odšampanu brošuru. Sa naše strane je istraživač bio Slavoljub Uzunović, profesor na Fakultetu fizičke kulture i umetnički rukovodilac folklornog ansambla SKC. Jedna od aktivnosti koja je sprovedena je i izložba folklornih nošnji iz Bugarske i Srbije, koja se održala u Perniku. Postoji i niz drugih aktivnosti koji se tiču više grupnih događaja. Tu spada razmena folklornih koreografija. U planu je da naš ansambl nauči jednu bugarsku, a bugarski jednu našu koreografiju”, istakao je Miodrag Mladenović, koordinator projekta.

Projekat “Interpretacija balkanskog folklornog nasleđa” je počeo prošle godine. Trebalo je da se bugarski ansambl predstavi niškoj publici, a niški bugarskoj. Nažalost zbog korone su ove projekte aktivnosti odložene, ali se u SKC nadaju da veću u maju ili junu mogu te različitosti da predstave na sceni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com