Kultura

BALKANSKE LEGENDE: Veliki folklorni spektakl u Nišu

Ulaz je slobodan uz besplatne ulaznice do popunjavanja kapaciteta

U Narodnom pozorištu u Nišu, u subotu 3. jula od 19 časova, biće održan veliki folklorni spektakl pod nazivom “Balkanske legende”. Koncert je rezultat četvorodnevne radionice za folklorne ansamble iz Bugarske i Srbije, a ansabli će na zajedničkom nastupu izvesti koreografije koje su uvežbavali na ovim radionicama. Na savremenom folklornom spektaklu učestvuju Akademski folklorni ansambl ORO – Srbija i Folklorni ansambl “Barjaktare”  pri Narodnom čitalištu “Saznanje – 1922” – Bugarska.

Koncert predstavlja završnicu projekta “Interpretacija balkanskog folklornog nasleđa” koji realizuje Studentski kulturni centar Niš sa partnerima iz Bugarske, AKSELS i Narordno čitalište “Saznanje -1992.” Pernik, sa ciljem očuvanja duhovne i kulturne prošlosti naroda koji vekovima žive u pograničnom regionu Srbije i Bugarske. Zajedničko kulturno nasleđe dva naroda prikazano je i kroz šest folklornih kratkih filmova, koji će premijarno biti prikazani na koncertu.

Miodrag Mladenović, SKC

“Sve aktivnosti koje smo spovodili tokom projekta imale su jedan cilj, da prepoznamo i sačuvamo kulturno nasleđe Srbije i Bugarske, da istaknemo sličnosti i ono malo razlike, ali i da se uspostave i ojačaju veze između institucija kulture, civilnog sektora, stručnjaka i pojedinaca sa obe strane granice”, kazao je urednik u Studentskom kulturnom centru Miodrag Mladenović.

Balkanski folklor u pograničnom regionu Srbije i Bugarske je bogat i živopisan splet tradicije, obreda i rutuala, legendi i mitova, stvarnosti i fantazije, rečeno je na konferenciji. On je odraz zajedničke istorije, duha i kreativnosti naših naroda. U okviru ovog projekta analizirane su folklorne igre i kostimi pograničnog regiona, a fotografije i zapažanja mogu se videti u trojezičnim brošurama specijalno osmišljenim za sve one koji žele da o kulturi i istoriji naroda saznaju iz njihovih običaja i načina odevanja.

Prof. dr Slavoljub Uzunović

“Između folklora u Bugarskoj i Srbiji nema neke razlike, radi se o jednom prostoru za koji je omeđen nekom granicom. Kultura je živa stvar, prenosi se sa kolena na koleno, iz kraja u kraj, iz naroda u narod, tako da smo zaključili da između ova dva naroda kada je folklor u pitanju ima mnogo sličnih elemenata kako igračkih, tako i u pogledu nošnje, običaja… pitali smo se da li je moguće da postoji toliko jedinstvo”, kazao je prof. dr Slavoljub Uzunović.

Folklorci su uspeli uprkos teškim uslovima da se okupe i da pripreme dve koreografije, igre iz Leskovca i igre iz Knjaževca, igre iz Binačke Morave i premijerno “Šopsko nastroenie” zajedničku koreografiju koja će sigurno oduševiti publiku, jer se u njoj oseća duša dva naroda. Ovu bugarsku koreografiju osmislili su koreografi Irena Andreeva i Romana Mihajlova.

Irena Andreeva, koreograf

“Duša je jedna, postoji samo granica koja nas deli, u koregrafiji bugarski i srpski folklorci prave jednu dušu. Koreografija je teška, ali su se devojke i momci maksimalno trudili da usvoje kombinacije tih koraka, ali i kompoziciju. Napravljena je dobra koreografija, ali je napravljena takva zato što sam je osetila”, istakla je Andreeva.

U okviru saradnje dva naroda u opštini Pernik je organizovana izložba narodnih nošnji Srbije i Bugarske, a predstavljene su i same brošure. Održan je i forum pod nazivom “Zajedničko folklorno nasleđe u pograničnom regionu”. Srpski folklorni koreograf Nenad Jakovljević održao je u opštini Pernik petodnevni trening na kojem su folklorci iz Bugarske naučili srpsku koreografiju i izvešće je na zavšnom koncertu.

Ani Savova, predstavnik Narodnog čitališta “Saznanje – 1922” – Bugarska

“Nakon velikog koncerta u Nišu, spektakl “Balkanske legende” biće održan i u Perniku sredino jula. Okrugli sto poslednja je aktivnost na kojoj će biti analizirani postignuti rezultati. Ovaj događaj okupiće 40 učesnika iz ovog dela Balkana koji se bave folklorom. Oni će pokušati da daju odgovore na pitanja kako očuvati folklorno nasleđe za buduće generacije”, zaključila je Ani Savova, predstavnik Narodnog čitališta “Saznanje – 1922” – Bugarska.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com