Merošina

Baličevac – selo koje živi i raste

Selo duge tradicije, veliko i prostrano, živi i raste. Ove godine osnovna škola biće proširena za jedno odeljenje prvog razreda. Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom ili radi u firmama, takođe ima i zavidan broj zanatlija u selu.

Baličevac je,  drugo po broju stanovnika selo  u opštini Merošina.  Prvi put se pominje u turskim popisima  kao selo u kojem ima 38 domova. Od davnih vremena poznato je po  nekom velikom kamenu okruglog oblika za koji se veruje da je lekovit, kao i po lekovitom izvoru iznad sela koje narod zove Sami lug.

Kamen iznad sela, foto Niške Vesti

Baličevac, danas, spada u red velikih sela sa preko hiljadu stanovnika i atarom od 1838 hektara. Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, uglavnom gajenjem „Oblačinske višnje“.

U prošlosti su „baličevčani“ imali vodenice na Krajkovačkoj i Lepajskoj reci, sve sa po dva kamena, a u periodu posle Drugog svetskog rata pa do kraja 20. veka radio je zadružni mlin. Zadruga u Baličevcu osnovana je 1939. godine, imala je nabavljačko-potrošački karakter sa 30 dobrovoljnih članova. Prvi predsednik zadruge  bio je Avram Stojanović koji je, takođe, bio i Banski većnik od 1934. do 1938. godine. Pored Avrama narod pamti da dosta ljudi iz sela bilo aktivno u političkom životu Dobriča, među ojima Stojan Stošić zvani Barbul i Milan Milić predsednici oblačinske opštine, Jovan Milić narodni poslanik za dobrički srez neposredno pred balkanski rat i mnogi drugi… U novijoj istoriji predsednik opštine Merošina, bio je Goran Mikić od 2004. do 2008. godine.

Spomenik palim borcima u oslobodilačkim ratovima, foto Niške Vesti

Godine 1935. otvorena je u selu škola od dva razreda. Prvi učitelj u ovoj školi , smeštenoj u privatnoj zgradi, bio je izvesni Burgić, a zatim je za učitelja došao Andrija Stevanović, rodom iz Jugbogdanovca, koji je pred bugarskim terorom izbegao u Prokuplje 1942. godine. Tek nakon završetka rata u Baličevcu je podignuta nova školska zgrada na sprat.

U toj školi danas nastavu slušaju deca do 4. razreda i jedno odeljenje predškolaca i jedna mešovita grupa na poludnevnom boravku od 3 do 5 i po godina.

Baličevac živi i raste, a hrabri podatak da u narednoj godini postoji potreba za proširenjem kapaciteta, jer se povećava broj prvaka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Sve je to lepo svako selo treba da se uradi nesto da bi se mladi zadrzali ali Aleksandrovo je prvo donelo kulturu i civilizaciju u ovaj kraj još davne 1881.god. je naseljeno iz Banata a danas poslednje ni vodu ni kanalizaciju gazimo blato kao u 18veku za sve drugo ima para i za asfalt za druga sela za Aeksandrovo nema nikad a ima sve ukupno nema ni 3000m (3km) za asfaltiranje i normalno da ce da beze mladi u grad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com