Merošina

Baličevac – selo koje živi i raste

Selo duge tradicije, veliko i prostrano, živi i raste. Ove godine osnovna škola biće proširena za jedno odeljenje prvog razreda. Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom ili radi u firmama, takođe ima i zavidan broj zanatlija u selu.

Baličevac je,  drugo po broju stanovnika selo  u opštini Merošina.  Prvi put se pominje u turskim popisima  kao selo u kojem ima 38 domova. Od davnih vremena poznato je po  nekom velikom kamenu okruglog oblika za koji se veruje da je lekovit, kao i po lekovitom izvoru iznad sela koje narod zove Sami lug.

Baličevac, danas, spada u red velikih sela sa preko hiljadu stanovnika i atarom od 1838 hektara. Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, uglavnom gajenjem „Oblačinske višnje“.

U prošlosti su „baličevčani“ imali vodenice na Krajkovačkoj i Lepajskoj reci, sve sa po dva kamena, a u periodu posle Drugog svetskog rata pa do kraja 20. veka radio je zadružni mlin. Zadruga u Baličevcu osnovana je 1939. godine, imala je nabavljačko-potrošački karakter sa 30 dobrovoljnih članova. Prvi predsednik zadruge  bio je Avram Stojanović koji je, takođe, bio i Banski većnik od 1934. do 1938. godine. Pored Avrama narod pamti da dosta ljudi iz sela bilo aktivno u političkom životu Dobriča, među ojima Stojan Stošić zvani Barbul i Milan Milić predsednici oblačinske opštine, Jovan Milić narodni poslanik za dobrički srez neposredno pred balkanski rat i mnogi drugi… U novijoj istoriji predsednik opštine Merošina, bio je Goran Mikić od 2004. do 2008. godine.

Spomenik palim borcima u oslobodilačkim ratovima, foto Niške Vesti

Godine 1935. otvorena je u selu škola od dva razreda. Prvi učitelj u ovoj školi , smeštenoj u privatnoj zgradi, bio je izvesni Burgić, a zatim je za učitelja došao Andrija Stevanović, rodom iz Jugbogdanovca, koji je pred bugarskim terorom izbegao u Prokuplje 1942. godine. Tek nakon završetka rata u Baličevcu je podignuta nova školska zgrada na sprat.

U toj školi danas nastavu slušaju deca do 4. razreda i jedno odeljenje predškolaca i jedna mešovita grupa na poludnevnom boravku od 3 do 5 i po godina.

Baličevac živi i raste, a hrabri podatak da u narednoj godini postoji potreba za proširenjem kapaciteta, jer se povećava broj prvaka.

Tekst je nastao u okviru medijskog projekta koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Merošina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com