Kultura

Baletskim koracima kroz Niš

Balet nekada potpuno stran za Nišlije danas je pristupačan ne samo malim devojčicama već i damama koje bi baletom da se bave i rekreativno, ipak najbrojnije polaznice baletskkog studija Akademija su devojčice, a ukupno zaljubljenice baleta trenutno ima oko četrdeset. Sa njima svakodnevno radi koreograf Vladislava Milosavljević koja je u Niš balet “donela” iz Rusije, svojim poreklom i iskustvom.

Akademija trenutno ima  četiri grupe polaznika različitih uzrasta. Ona najmlađe balerine imaju tek 3 one odvažne dame čak i 40 godina.

Desetogodišnja Lenka Milićević igra balet tek četiri meseca i kaže da se na treninzima ona ne umori jer uživa u svakom minutu koji provede u baletskoj sali. Na pitanje šta joj se najviše sviđa, ona za Niške Vesti kaže SVE.

Treninzi nisu naporni već veoma zabavni. Sve mi to lepo izgleda i veoma nam je zabavno dok vežbamo. Lep je osećaj, dok se krećemo salom, to me raduje“, kaže Lenka.

Uveliko se pripremaju koreografije koje do detalja moraju da budu usavršene do kraja godine kada ove mlade balerine očekuje veliki nastup. Lenka nastupa solo što zahteva dodatne vežbe i sticanje samopouzdanja, što ovaj vrednoj devojčici nije strano.

Vredno radimo, da usavršimo pokrete jer nas pred kraj godine očekuje koncert kome se već veoma radujemo. Vladislava koja nas trenira nije stroga već sa puno razumevanja radi sa nama i kada smo mi pomalo nestašne“, kaže kroz smeh ova mala balerina.

Ona dodaje da bi preporučila svim devojčicama da dođu da se druže sa njima u studiju i kaže da joj i u školi sada bolje ide, jer brže završi školske obaveze kako bi otišla na trening.

Balerina Ana Pejić ima tek četiri i po godine, baletom se bavi samo dva meseca ali kaže oduševljena je. Mama koja sa Anom ne propušta nijedan trening kaže da joj se najviše sviđaju maštovite priče o patuljcima i životinjama  uz deci  prilagođenu koreografija.

Vladislava ima odličan pristup deci , to se mojoj devojčici toliko dopalo da ona jedva čeka naredni trening. Baletski koraci liče na ponašanje patuljaka, tu je i  imitacija skoka žabe, kako leptirići lete a to se sve puno dopada svoj deci ne samom mojoj Ani „, kaže ova mama zadovoljno.

Ova mlada mama priznaje da se pribojavala kako će balet njena ćerka da prihvati, danas je sigurna da je njena mezimica u pravim rukama.

Mame koje dovode svoje devojčice kažu da jedva nalaze opravdanje da se ne pridruže svojim ćerkama na treningu, jer ih njihove mezimice pozivaju na druženje u Sali.

Moje dete je oduševljeno školicom, na baletu  je sve umereno i disciplinovano, strogoća i opuštanje su ravnomerno zastupljene prilikom treninga…“, ističe mama još jedne petogodišnje devojčice koja već nekoliko meseci dolazi na balet.

————————————————————————

Body balet prvi put u Nišu

Nisu samo devojčice polaznici ove škole baleta. Za baletsku šipku rado se uhvatila i jedna profesorka niške Muzičke škole. Kaže nikada pre nije imala priliku da se baletom bavi u Nišu ovo je bila jedinstvena prilika da u svojih dvadesetšest godina proba tu divnu igru.

Od početka rada škole ja sam u grupi koja se rekareativno bavi baletom. Od decembra lane ne propuštam nijedan trening, jer je ovo idealna prilika da se rekreativno bavim baletom u slobodno vreme. Nikada pre otvaranja Akademije nisam mogla to u svom gradu. Odlazim redovno na treninge i nikada ne bih balet zamenila nekim drugim rekareativnim sportom „, kaže za Niške Vesti Sanja Simonović, profesorka Muzičke škole u Nišu.

Ona dodaje da je atmosfera na treninzima odlična.

Osim toga što puno radim na svom zdravlju vežbanjem, uz odličnu muziku puno mi sve pomaže za moj psihički mir. Muziku koju slušamo na treninzima je klasična i moderna, vrlo lepo izbalansirana”, kaže ona.

Za koreografa Vladislavu Milosavljević, kaže da ima baš onu rusku odlučnost što im pomaže da istraju kada su zahtevniji pokreti u pitanju.

Vladislava je kao naš trener veoma uporna u tome da sve što je isplanirala ispoštujemo. Svakom od nas prilazi sa posebnom pažnjom, stroga u nameri da sledimo njena uputstva sa druge strane veoma blaga kada je naša nesigurnost u pitanju. U našoj grupi redovno vežba nas desetak a kod nekih polaznika se vidi veliki napredak, iako se baletom bavimo rekreativno ali uz veliku ljubav prema ovim divnim pokretima“, kaže Simonović.

Ova profesorka kaže da joj balet puno pomaže oko držanja i ravnoteže, a neke od njih mogle su da posle samo nekoliko meseci naprave i celu špagu, dodaje uz osmeh.

Ovaj rekreativni vid baleta odličan je za otklanjanje viška stresa i kilograma.
“ Ovaj program čine baletska gimnastika na podu, egzersis oko šipke, allegro i još puno toga. Tu je zastupljen klasičan balet prilagođen nivou koji poseduju. Ova veština ne bilduje mišiće već ih izdužuje, zbog stalno zategnutih stopala“, precizna je Vladislava.

Maja Cvetković jedna je od polaznica „Body baleta„, o kome ima samo reči hvale.

Prezadovoljna sam i žao mi je što pre ova škola nije otvorena u našem gradu. Na samom početku je bilo teško ali danas već vežbam čitav čas. Klasična muzika opusti, stress nestane a ja  naučim ove lagane korake, koji me nateraju da se osetim potpuno drugačije što mi prija“, kaže ona.

———————————————————————-

Za one koji počinju prvi put da se bave baletom nije potrebno prethodno iskustvo, mada imam i polaznice koje su se ranije bavile baletom, pa krenule da treniraju opet. Iako u studiju radimo ozbiljno i predano, treninzi su prilagođeni grupi, onoliko koliko mogu da izdrže“, istiće koreograf i osnivač Akademije Vladislava Milosavljević.

„Balet sam po sebi veoma je važan za razvoj dece, osim plesnih koraka, on prati neke vrlo bitne radnje kao što su motorika, ritmika, logoritmika, koncentracija i pamćenje, pravilno držanje tela i rad svih mišića.“ – dodaje Vladislava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close