Društvo

Bake i deke na sportskim terenima

Udruženja penzionera i starijih osoba, kao i sve starije osobe mogu da uzmu učešće na Mini Olimpijadi i prijave svoje ekipe najkasnije do 5. septembra, dok će se Olimpijada održati 15. i 16.septembra na terenima OŠ “Dušan Radović”.

Ovogodišnji slogan Olimpijade je “„Za aktivnu i kreativnu starost“, a organizator je Pokret trećeg doba Niša u saradnji sa Gradom Nišom, Gradskom organizacijom penzionera Niš, i Osnovnom školom “Dušan Radović”.

Manifestacija je pokrenuta na inicijativu i preporuku Ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, jednog od glavnih promotera i pokrovitelja Mini Olimpijada širom Srbije.

Olimpijada sporta, zdravlja i kulture “trećeg doba“ u osnovi nosi obeležje kulture umešnosti življenja u starosti. Ona predstavlja novi odnos prema starosti i starenju, a time i promenu same uloge svih udruženja i organizacija penzionera i starijih lica.

U ovu manifestaciju, pored suorganizatora, uključile su se i druge državne i gradske institucije, koje su prepoznale značaj ove manifestacije, Komanda Kopnene Vojske Srbije, Dom Zdravlja Niš, Udruženje sportskih ribolovaca „Nišava“ Niš, a kao donatori pojavljuju se i niške firme, preduzetnici, privrednici i drugi.

“Sportska takmičenja odvijaće se u sedam sportskih disciplina prilagođenih za starije osobe i decu, fudbal, košarka, pikado, šah, streljaštvo, štafeta u brzom hodanju i sportskom ribolovu”, kažu organizatori manifestacije. “Sportska takmičenja su ekipna, izuzev ribolova koji je pojedinačna sportska disciplina”.

Ekipe moraju da budu mešovite, što znači da je najmanje jedan takmičar manje zastupljenog pola. U ekipi najviše jedna osoba može biti mlađa od 60 godina. Ekipu čini najviše pet a najmanje četiri takmičara koji predstavljaju opštinu, grad, organizaciju civilnog društva, udruženje građana, strukovno ili zavičajno udruženje.

“U okviru oblasti kulture biće organizovana izložba slika sa slikarske kolonije sa Desete Olimpijade kao i izložba slika poznatih niških slikara i stvaralaca u oblasti umetnosti. Biće organizovana Slikarska kolonija Niš 2018, kao i likovna radionica za početnike i najmlađe”, dodaju u Pokretu trećeg doba.

Pokret trećeg doba Niša, prihvatio je i preporuku Ministarstva omladine i sporta, da se na Olimpijadi organizuju Međugeneracijski susreti juniora i seniora i to u svim sportskim disciplinama, kao i u zajedničkoj Likovnoj radionici i Književnim susretima.

“Imaćemo i aktivnosti u kojima mladi pomažu starijima i obrnuto, obuka starih od strane mladih u korišćenju mobilnih telefona, radionica za obuku za rad na računaru i radionica na kojoj bi stariji govorili mladima o svojim profesionalnim iskustvima”, kažu u Pokretu trećeg doba. “U svim sportskim disciplinama biće revijalno takmičenje baka i deka sa unucima. Takođe biće organizovana fudbalska utakmica dečaka i devojčica osnovaca iz Prve Kutine”.

Atrakcija ove manifestacije biće „Trka slovo na slovo“ za osnovce prvake, OŠ „Duško Radović“ koju je svojevremeno osmislio Duško Radović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com