VideoZdravlje

Baka Nadu od infarkta spasio direktor Klinike za kardiologiju. Devedesetogodišnja starica preležala i covid, a da to nije znala (VIDEO)

Pravi klinički raritet dogodio se u niškoj Klinici za kardiovaskularne bolesti. Zahvaljujući brzoj reakciji lekara, spašen je život baki koja je imala infarkt miokard. I to ne bi bilo ništa čudna da baka nema 90 godina i da nije utvrđeno da je preležala i covid, a da to nije ni znala. Baka Nada V. inače je dijabetičar, pa je zbog toga imala drugačije simptome infarkta od uobičajenih.

Baka Nada je dokazala da ima nade u život. Kaže da se dobro oseća i zahvaljuje lekarima što su joj spasili život.

“Dobro sam, kako je bilo sada sam dobro”, priseća se baka Nada jutra kada je imala srčani udar.

Prve simptome je počela da oseća u pola pet ujutru. Osećala je mučninu i mislila je da joj nešto nije u redu sa stomakom.

“Nisam znala šta je, mislila sam da ću da povraćam, ali nikako da povratim. Popila sam čaj, jedan pa drugi i mučnina se smirila, ali su počeli bolovi u grudima. Naiđu bolovi, pa se povuku, pa ponovo tako. Ćerka mi je medicinska sestra u penziji i ona me čuva. Ja sam i šećeraš, jedva i hodam”, kazala je Nada Niškim Vestima.

Intevenciju je radio upravo direktor klinike dr Tomislav Kostić. Kostić je  rekao da se radi o rizičnoj proceduri, kada su stariji pacijenti u pitanju, ali je Nada dokaz da se zahvaljujući kvalitetnom i stručnom radu lekara te procedure i uspešno završavaju.

Dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti

“Ona je dobila akutni infarkt miokarda, sa estelevacijom. U urgentni centar u Nišu primljena je u petak ujutru u 5 i hitno je transportovana u našu angio salu. Jednom perkutnom intervncijom otvorena je desna koronarna arterija, koja je bila zapušena 100 posto i stavljen je stent”, objasnio je Kostić proceduru koja je urađena.

U fazi lečenja lekari su otkrili da je pacijentkinja preležala i covid 19, jer je imala pozitivna antitela u visokom titru.

“I zbog toga je ona klinički raritet, jer imamo pacijenta sa preležanom koronom i uspešno izlečenim akutnim infarktom miokarda u tim godinama. Kada se jedan ovakav slučaj završi uspešno, zaista smo svi srećni, jer je i to dokaz našeg rada”, kazao je Kostić.

Ipak, najsrećnija je baka Nada jer će moći da ostvari svoje planove. Nada se pozitivnom odgovoru nemačkih institucija, jer je predala papire za spajanje porodice i planira da život nastavi kod ćerke, upravo u toj zemlji. Nije krila od nas ni savet za duboku starost.

“Imala sam smiren život, muž mi je bio dobar, nismo bili neki bogataši, ali ja sam šila, on je radio i imali smo za normalan život”.

U Nišu je dr Milan Živković pre par dana uradio 50.000-tu intervenciju od kada je prof. dr Zoran Perišić osnovao angio salu. Direktor klinike ističe da je ponosan na svoj tim, jer su mnogi lekari i sestre uključeni i u lečenje kovid pacijenata, ali je upkos tome Klinika za kardiologiju nastavila da radi, što se i vidi po smanjenom broju pacijenata na listi čekanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com