Društvo

Badnji dan i veče: Praznik, simbol rađanja jedinstva

Badnji dan prethodi najradosnijem porodičnom prazniku – Božiću. Prate ga monogobrojni običaji koji ulepšavaju pripeme čovekove duše za rođenje sina Božjeg. Na Badnji dan se unose Badnjak i slama u kuću, priprema posna večera, peče pečenica. Na Badnji dan domaćin kuće odlazi u šumu po padnjak. Seče se mladi hrast sa tri udarca sekirom, a drvo pada na istok. Badnjak se u kuću unosi pred veče, a do tada ostaje prislonjen uz kuću pored ulaznih vrata.

Badnjak je simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri doneli Josifu i Mariji, da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.  Badnjak se loži sa posebnim poštovanjem, i moli za zdravlje, sreću i mir. Gori do Božića, nagoveštavajući novu svetlost koju donosi vera u novorođenog Hrista.

Običaji još nalažu i da se  podovi  posipaju slamom, baš kao u Vitlejemskoj pećini, deca pijuču, da bi se živina množila i umolilo blagostanje.

U ovim običajima leži pronalaženje smisla praznika Hristovog rođenja. Najvažnije  je da se ovaj praznik provede u svom domaćinstvu u krugu porodice, sa radošću i ljubavlju. Na Badnji dan se ne ide u goste, niti se išta uzima od drugih. Praznuje se u porodici, a svi običaji upućuju na ljubav, praštanje. Na Badnji dan se ljudi mire ako su u svađi kako bi Božić, najradosniji praznik, dočekali u miru.

Foto: B. Lj.

I dok neki odlaze po badnjak u najbližu šumu, u velikim gradovima  se po badnjak odlazi na pijacu. Doduše može se kupiti i ispred većih supermarketa. Ponuda badnjaka na pijacama  je raznovrsna.

Veliki badnjaci od preko jednog metra dužine mogu se naći po ceni od oko 200 dinara, a nešto manji po ceni od 100 dinara. Za najmanje badnjake potrebno je izdvojiti oko 50 dinara. Badnjaka sa postoljem ima po ceni od 100 dinara.

Pored badnjaka u velikoj meri se prodaju i sadnice pšenice u malim saksijama. Za njih je potrebno izdvojiti od 100 do 150 dinara. Mogu se naći i razni božićni aranžmani čija cena iznosi od 300 do 400 dinara.

Prodavci badnjaka su uglavnom zadovoljni prodajom, što se moglo videti i po brojnim Nišlijama, koji su se vraćali sa pijace noseći badnjak.

Foto: B. Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com