Društvo

Badnji dan i veče: Praznik, simbol rađanja jedinstva

Badnji dan prethodi najradosnijem porodičnom prazniku – Božiću. Prate ga monogobrojni običaji koji ulepšavaju pripeme čovekove duše za rođenje sina Božjeg. Na Badnji dan se unose Badnjak i slama u kuću, priprema posna večera, peče pečenica. Na Badnji dan domaćin kuće odlazi u šumu po padnjak. Seče se mladi hrast sa tri udarca sekirom, a drvo pada na istok. Badnjak se u kuću unosi pred veče, a do tada ostaje prislonjen uz kuću pored ulaznih vrata.

Badnjak je simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri doneli Josifu i Mariji, da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.  Badnjak se loži sa posebnim poštovanjem, i moli za zdravlje, sreću i mir. Gori do Božića, nagoveštavajući novu svetlost koju donosi vera u novorođenog Hrista.

Običaji još nalažu i da se  podovi  posipaju slamom, baš kao u Vitlejemskoj pećini, deca pijuču, da bi se živina množila i umolilo blagostanje.

U ovim običajima leži pronalaženje smisla praznika Hristovog rođenja. Najvažnije  je da se ovaj praznik provede u svom domaćinstvu u krugu porodice, sa radošću i ljubavlju. Na Badnji dan se ne ide u goste, niti se išta uzima od drugih. Praznuje se u porodici, a svi običaji upućuju na ljubav, praštanje. Na Badnji dan se ljudi mire ako su u svađi kako bi Božić, najradosniji praznik, dočekali u miru.

Foto: B. Lj.

I dok neki odlaze po badnjak u najbližu šumu, u velikim gradovima  se po badnjak odlazi na pijacu. Doduše može se kupiti i ispred većih supermarketa. Ponuda badnjaka na pijacama  je raznovrsna.

Veliki badnjaci od preko jednog metra dužine mogu se naći po ceni od oko 200 dinara, a nešto manji po ceni od 100 dinara. Za najmanje badnjake potrebno je izdvojiti oko 50 dinara. Badnjaka sa postoljem ima po ceni od 100 dinara.

Pored badnjaka u velikoj meri se prodaju i sadnice pšenice u malim saksijama. Za njih je potrebno izdvojiti od 100 do 150 dinara. Mogu se naći i razni božićni aranžmani čija cena iznosi od 300 do 400 dinara.

Prodavci badnjaka su uglavnom zadovoljni prodajom, što se moglo videti i po brojnim Nišlijama, koji su se vraćali sa pijace noseći badnjak.

Foto: B. Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Sve je lepo objašnjeno kako vam je rečeno.
    Sad objasnite odakle tačno ovaj praznik potiče i zbog čega je prikriven hrišćanskim datumom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com