Kultura

Badnje veče uz maraton dokumentaraca producenta Olivera Paunovića na TV Zona plus

Maraton dokumentarnih filmova producenta Olivera Paunovića na TV Zona plus počinje večeras filmom “To je Toma” koji će biti emitovan u 18:30, sledi dokumentarac “Dule Savić – A u Londonu muk” od 20:00 za sam kraj večeri biće emitovan dokumentarni film “Narodni glumac” o Žiki Milenkoviću od 22:30 sati.

Dokumentarni film „To je Toma“,biće prikazan prikazan na TV Zona Plus od 18:30 sati.

Ovaj film potpisuje City Grupa i Centar za kulturu Aleksinac, reditelj je Vladimir Ristić po ideji Miloša Paovića.

„To je Toma“, ima elemente igrane rekonstrukcije i biografska je priča o legendarnom pevaču i kompozitoru Tomi Zdravkoviću iz vizure porodice i prijatelja koji su ga poznavali. O Tomi u filmu govore njegova supruga Gordana, kolege Zoran Kalezić i Hasan Dudić, glumice Tanja Bošković i Danica Maksimović, kao i mnogi drugi.

Film je prikazan na „Filmskim susretima“ i na drugim festivalima, emitovan je na nacionalnoj TV Prva,  TV Crne Gore, a priliku da uživa u  ostvarenju imala je i publika u Beogradu, na Zlatiboru, posetioci festivala filmske glume „MOFF“ u Mostaru, Republici Srpskoj, Sarajevu i Čikagu.

Dokumentarno – sportski film „Dule Savić a u Londonu muk“, govori o poznatom srpskom fudbaleru, i ne bavi ni nacijom ni verom, već sportom i profesionalnim dostignućima fudbalske legende, biće prikazan od 20 sati.

Ovaj film sniman je na fudbalskom stadionu „Jedinstva“ u Ubu, gde je Dule počeo svoju karijeru, u kući Savićevih roditelja, njegovoj rodnoj kući, u Beogradu, na Zlatiboru i na nezaobilaznoj Marakani.

Ostvarenje „Dule Savić, a u Londonu muk“ nastao je u produkciji Olivera Paunovića i produkcijske kuće City Grupa iz Niša. Branka Bešević Gajić je scenaristkinja i rediteljka ovog dokumentarnog ostvarenja, direktor fotografije je Nikša Malić Katanić i montažer Boban Rajković. Film traje 76 minuta.
Film „Narodni glumac“ o Živojinu Žiki Milenkoviću, čoveku koji je obeležio najgledanije serije u jugoslovenskom i srpskom filmu, producenta Olivera Paunovića, biće prikazan od 22:30 na TV Zona plus. Reditelj filma je Vladimir Ristić.

Milenković se rodio u Nišu, i tu počeo glumačku karijeru u Niškom narodnom pozorištu. Žika Milenković je jedno vreme radio i kao profesor književnosti u svom gradu. Kasnije prelazi u Beograd gde je bio deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, a u jednom trenutku i upravnik. Glumio je u preko 30 filmova, preko 300 televizijskih emisija (drama i serija) i oko 150 pozorišnih predstava.

Današnjoj publici se, najbliži je kao Garac u „Srećnim ljudima“ i deda Trajko u seriji „Porodično blago. Između ostalih u filmu pojaviti Zdravko Šotra, Ljiljana Lašić, Vukašin Marković, Siniša Pavić, Dragoslav Lazić, Svetlana Ceca Bojković i mnogi drugi poznati glumci i reditelji koji su radili sa Žikom. Milenković je preminuo je 18. marta 2008. godine. Imao je 80 godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com