Kolumna

Baba-Grozda: Samo trebe da oćeš

 

Ne veruj na onija koji ti odgovore da se ne može, od koje god da si ji pital.
Sve se može, da ti Baba-Grozda rekne, i svude se mož stigne. I nema ga tija čovek na ovija svet koji ti misli dobro, ako ti rekne drukče.
A i kad čuješ toj: ”neće možeš”, “ne može se”, “n-umeješ”, “neje toj za tebe”, “nema da bude”, toj može samo edno da znači… eli dve: da tija ništa ne znaje eli da te l’že.
Pa ga zatoj i nemoj poslušaš.
Ako ne znaje, oprosti mu, i njega ga je Gospod kaznil kad ne vidi, ako mu je dal oči. L’že li te… pa mu oprosti. Da je čovek, on te ne bi ni lagal.
Pa upri sas svu snagu koju imaš, budi pobolj još dvaput, triput, četiri putke ako trebe i će stigneš tam kude si u tvoj misal zapisal. Ako si ga zapisal jasno i ako znaš kvo oćeš, kude oćeš i zašto b’š toj i b’š tam oćeš.
Po prav put d-ideš, toj će te jedino Baba moli. I kad se penjaš i kad slaziš, da nikuga ne nagaziš eli da ga muneš sas lakat, kam li kalku da mu podmetneš. Zbori pravo, i kad te pituju i kad te ne pituju.
I gledaj da ti nikomu, kad mu trebe pokažeš po koji put d-ide, ni slučajno ne rekneš da se toj ne može. Кako na teb što su kazuvali, grej od Boga da ji bude, ako se od ljudi ne sramuju.
Ne žalim se ja često, al kad se samo setim kvo sam sve ja umejala i mogla, činimiske na Mesec sam se mogla popenjam, al sam mislela da tija koji vikaju ”ne možeš ti toj” nešto znaju.
Кad posle vido da ništa ne znaju i da ja ovakva u zubi mogu da ji nosim, već je bilo kasno. Onaj misal mora da mi je iz glavu izbledela, izvetrela, od onija koji samo toj i znaju: ”ne može se”. A nikad nesu ni proverili, ni oni da li mož, a još pomanje – da li mogu ja.

Negoslavlje blog

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com