Kolumna

Baba-Grozda: Plivanje bez vodu

Mene me neje imal kuj uči i da me sve po red vaspituje kako se danaske deca vaspituju. Baba po kujnu, taman područamo ono se trebe ruča, jošte vodu neje donela d-izmije sudovi, ono se smračuje, vreme za večeru, a jošte i po dvor oko piletija i okol stoku, pa i majke da pomogne na njivu. Deda i bašta po kirimdzilak. Mati po cel dan na njivu, a kad dojde dom trebe opere kamaru dreske, decu d-izmije pa po svu noć da prede i da plete dzempiri i čarape za svi po kuću. Kuj je tag bil zaludanj da sedne uz dete pa da ga uči: ovoj trebe ovakoj, ovoj onakoj, ovoj se ne smeje zatoj i zatoj… kriva tanka, uspravna debela…
Kvo ti se rekne, ima poslušaš. I jošte ima pituješ ima li se jošte nekvo uraboti, dokle se postari ne razotidu po njine rabote.
Za zalok leb nesi smejal da se suneš dokle ti baba eli mati ne iseču, dunje su turale na šifunjer i samo koja se zaskapala smejalo se izede, onoj malko pekmezak ako ni se rode slive, čuva se da se ima sas kvo zablažimo u pos, a u sušeničke smo mogli samo da gledamo sve dokle ne izdoode bašta, čičevi i deda, ako su posle kirimdzilak otišli jošte nekude u pečalbu.
Ma kvi… dosta mi je bilo da me mati jemput pogleda i tija čas sam znala da li se trebe ripim na noge eli sam nešto pogrešila. Znala sam kvo oće, čim me tatko okne: rekne li ”Grozdo”, tag beri kožu na šiljak, a blago li me zovne, ”Grozde”, toj samo mož da bude da će mi dade paru da si kupim crvenu alvu eli simit kude Mitu simidziju.
Samo od dedu stra nesam imala. On bi me pomiluval po kosu i kad bi me nešto karali ako sam pogrešila eli ji nesam poslušala kako je trebalo. Baba me pa ič neje volela i od nju se ništa dobro nesam ni mogla nadam, od kako sam se rodila, prvo žensko unuče. Za nju neje veljalo kvo god da sam rabotila i kolko god da sam ju slušala. Nesam muško.
Dan školu nesu imali, tija naši mučeni i pateni, ni vreme da ni pisuju i crtaju kako kvo i zasto trebe i kvo se ne smeje, al smo pa sve znali i mogli i umejali. Moralo se.
I dan danji smo takvi ostali. Što ćeš, kad te gurnu u život, ima plivaš pa ako reku nikad nesi ni videl.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com