Kolumna

Baba-Grozda: Blag reč

Takoj vi je kako vi je. Mora da ste u četiri duara, ako oćete iz ovoj čudo da preskočite. Neje ni prvo, a ni poslednjo pa da se sag nešto ičuđujete ko da vi nijedna muka dosag neje natisla i ko da se nikad dosag neste zapitali kvo je ovoj i od kakvo se naprai.
Onoj što mi nesmo umejali da vi naučimo i sve onoj što vi vaši neste ni umejali, a neste ni teli, da se ne lažemo, sve mislejeći da ste se samo vi mučili i da njim ne trebe ni da znaju kako izgleda muka, sag ni se na svi obiva oglav.
Kuj se nikad neje oznojil od nekvu rabotu, kuj nikad neje čul da se nešto ne smeje i nešto da nema, kuj neje naučil da sluša kad mu se rekne da ima nekvo kojo se ne smeje raboti i nekvo kojo se mora raboti, kojo ne znaje za nikakav red i samo znaje da je ono prvo za sve dobro, od kojoga se ništa nikad ne traži i samo mu se gnjete i dava… toj će pogočka propišti u ovija dni kad mrdanje nema eli ga ima kolko samo za nuždu.
Kojo ste naučili da posluša i nekad kad mu baš neje po volju, na kojo ste smejali reknete da nešto neće ima zatoj što, ete, neće i što ne trebe ni d-ima, kojo ne ripa i ne bije se odzem čim mu se rekne: nema, nemoj, ne može, onoj kojo znaje za red… njega su ga za život, svakakav, vaspitali i pripremili dokle je jošte bilo vreme. I neće ima za takvo zima ni u najgor mraz, niti će mu je žeško u najgolemu žegu.
Slepi mišovi li su, ljudi li su, nebo li je, mašina li je… ne znam. Samo znam da će ni polak svi dovede u red.
Da se čovek poštuje ko čovek, dete li je, tatko li je, svekrva li je, sestra li je, komšija li je. Da se ne odvrta glava na tuđu muku, begim… toj nesu moa posla. Da se ne diza ruka ni na čoveka ni na državu, i tvoju i tuđu. Da je tuđo prokleto, ako ti neje sas alal u ruke došlo. Da se znaje mesto i na čoveka i na stoku, i na đubre i na ranu. Da se sas otrov truju poganci, a ne njive, jabuke i ljudi. Da se reke puštaju da teču kako su tekle od kako je svet nastal i da nesu ničija igračka niti tatkovina. Da se sas telefon orati kad ti je neki doleko, a ne dok sedi u drugu sobu.
Da se poštuje i njiva i šuma i utrina, ako oćeš i jutre da ima kude da projdeš. I kude će tvoji proode i tebe kada te nema.

https://negoslava.blogspot.com/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com